E.T.Ho.S.

 

Εξάλειψη τρανσφοβικών, ομοφοβικών και αμφιφοβικών στερεοτύπων μέσω της καλύτερης εκπροσώπησης στα μέσα ενημέρωσης

Βασικός στόχος του Έργου E.T.H.o.S.

H εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση δημοσιογράφων και φοιτητών/φοιτητριών ΜΜΕ σχετικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα σχετικά με την άμεση ή έμμεση (ανά)παραγωγή επιβλαβών στερεοτύπων κατά των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων.

Αυτό θα υπηρετήσει τον πρωταρχικό στόχο του Έργου E.T.H.o.S. που είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων στην Ελλάδα, στη Λιθουανία και στην Κροατία, μέσω της επιστράτευσης της δύναμης των ΜΜΕ προς όφελος τους και ταυτόχρονα της αντιμετώπισης της διαστρέβλωσης της εικόνας τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν σχεδιαστεί τέσσερα είδη δράσεων:

● Δημιουργία Οδηγού για την αναπαράσταση/αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και ζητημάτων στα ΜΜΕ, για επαγγελματίες και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ.
● Εκπαίδευση για δημοσιογράφους και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ στις συμμετέχουσες χώρες: 12 (3×4) Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για δημοσιογράφους/εργαζόμενους-ες σε ΜΜΕ (20-25 συμμετέχοντες-ουσες ανά Εργαστήριο) και 12 (3×4) Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ (20-25 συμμετέχοντες-ουσες ανά Εργαστήριο).
● Υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και εξάλειψη των διακρίσεων εναντίον τους.
● Ευαισθητοποίηση για την ομοφοβική, τρανσφοβική και αμφιφοβική ρητορική στα ΜΜΕ.

Οι άμεσα επωφελούμενοι-ες του Έργου είναι αφενός δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ, αφετέρου φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα των σχεδιασμένων δράσεων είναι τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένη γνώση των δημοσιογράφων και των φοιτητών/φοιτητριών ΜΜΕ στις τρεις συμμετέχουσες χώρες για τη μη διακριτική απεικόνιση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων.
  • Αυξημένη ευαισθητοποίηση και κατανόηση σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της αναπαραγωγής ομοφοβικών/τρανσφοβικών/αμφιφοβικών στερεοτύπων στην Ελλάδα, στη Λιθουανία και στην Κροατία.
  • Βελτιωμένη αναπαράσταση/αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και ζητημάτων στα ΜΜΕ.
  • Αυξημένη ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του ομοφοβικού/τρανσφοβικού/αμφιφοβικού μιντιακού λόγου μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, των επαγγελματιών και του ευρύτερου κοινού.
  • Καλύτερα εφοδιασμένοι εκπαιδευτικοί φορείς ώστε να ενσωματώνουν τις αρχές της ισονομίας για τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στις σπουδές ΜΜΕ

Οι εκδόσεις μας

Η ΛΟΑΤ κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης: οδηγός για επαγγελματίες ΜΜΕ

Στα πλαίσια του προγράμματος E.T.Ho.S δημιουργήθηκε ο παρών οδηγός, ο οποίος απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά και φοιτητές-ριες ΜΜΕ, και πριλαμβάνει όλους τους βασικούς ορισμούς για τις έννοιες και τις ταυτότητες που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου, καλές πρακτικές και κατευθυντηριες οδηγίες για την ορθή αναπαράσταση των ΛΟΑΤΚΙ ζητηματων στα μεσα ενημερωσης, το νομοθετικό πλαίσιο για τις διακρίσεις, τη ρητορικη και την έκφραση μίσους, και άλλες πληροφορίες.

Ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο για όλες-ους τους επαγγελματίες των ΜΜΕ βοηθώντας τους να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα και να δώσουν, μέσα από τη δουλειά τους, χώρο και ορατότητα στα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα και στα ίδια τα άτομα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, με τρόπο που δε θα αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ο οδηγός είναι επίσης διαθέσιμος στα αγγλικά, σε μια εμπλουτισμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει συγκριτική ανάλυση μεταξύ Ελλάδας, Λιθουανίας και Κροατίας.

Καταπολέμηση και πρόληψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων κατά των ΛΟΑΤ ατόμων από τα Μέσα Ενημέρωσης

Τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην (ανα) παραγωγή αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τα ΛΟΑΤ άτομα, συντηρώντας τις αρνητικές αντιλήψεις σε βάρος τους και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Η Ελληνική Πολιτεία, τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Σχολές Δημοσιογραφίας και οι Ενώσεις των Επαγγελματιών μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Το παρόν κείμενο πολιτικής περιλαμβάνει συστάσεις για στοχευμένες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την διασφάλιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων από και μέσω των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών των ΜΜΕ, την δημιουργία μηχανισμών για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων, και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των ΛΟΑΤ οργανώσεων.

Η αγγλική έκδοση περιλαμβάνει ακόμη τις συστάσεις πολιτικής για τη Λιθουανία και την Κροατία

Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες των ΜΜΕ σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη και αναφορά ΛΟΑΤ θεμάτων

Το παρόν εγχειρίδιο εκπαίδευσης ενηλίκων επικεντρώνεται τόσο στους/στις επαγγελματίες όσο και στους/στις φοιτητές-τριες του τομέα της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης. Οι κύριοι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:

  • Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των (μελλοντικών) επαγγελματιών του τομέα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα φαινόμενα ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σχετικά με το περιεχόμενο και το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή αυτών από τα μέσα ενημέρωσης.
  • Να βοηθήσει τους/τις (μελλοντικούς-ες) επαγγελματίες του τομέα των μέσων ενημέρωσης να εξοικειωθούν με την βασική ΛΟΑΤKI ορολογία, το υφιστάμενο ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο, τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται ήδη από άλλα μέσα ενημέρωσης, δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας πολιτών με σκοπό την βελτίωση του τρόπου αναπαράστασης και δημοσιογραφικής κάλυψης των ΛΟΑΤ ατόμων και ζητημάτων, αλλά και γενικώς την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων
  • Να εφοδιάσει τους/τις (μελλοντικούς-ες) επαγγελματίες του τομέα των μέσων ενημέρωσης με τις απαραίτητες δεξιότητες και τα μέσα προκειμένου να καλύπτουν τα ζητήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας με τρόπο συμπεριληπτικό και αντιπροσωπευτικό αποφεύγοντας τη χρήση στιγματιστικού λόγου και την αναπαραγωγή στερεοτύπων.
This publication has been produced with the financial support of the Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Colour Youth and can in no way be taken to reflect the views of the European Commission.