Fascist Attack on our Space image
Στον απόηχο της επίθεσης που έγινε σε κουηρ/τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Κυριακής 24/03/2024, ο χώρος μας υπέστη φασιστική επίθεση μετά την οποία είμαστε όλα ασφαλή. Γι’ αυτό φωνάζουμε ξανά όπως και στις κινητοποιήσεις για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη:

Δε θα σας επιτρέψουμε να μας τρομοκρατείτε. Είμαστε εδώ Ενωμένα, Δυνατά και Περήφανα.

Εκείνη τη μέρα είχαμε προγραμματίσει ένα πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης της οργάνωσής μας στο BEqueer Athens, με θεματική “Ντροπή του έθνους”. Η φραση “ντροπη του εθνους” επανοικειοποιείται περήφανα τις προσβολές που πολλά από εμάς δεχόμαστε ζώντας ως κουήρ άτομα στην Ελλάδα, στον δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στις πρώτες μας δουλειές. Λίγες μέρες πριν το πάρτυ επειδή η προώθηση έλαβε προσοχή, αρχίσαμε να δεχόμαστε ΛΟΑΤΚΙφοβικά σχόλια, απειλές και μηνύματα από φασιστικές ομάδες και άτομα που συνδέονται με τον εθνικιστικό-ακροδεξιό πολιτικό χώρο. Τελικά αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το πάρτυ, λόγω της τεταμένης κατάστασης και καθώς φαινόταν ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η σωματική ακεραιότητά μας, των ατόμων που θα εργάζονταν στο μαγαζί αλλά και όσων θα έρχονταν να διασκεδάσουν και να μας στηρίξουν.

Το ίδιο βράδυ που θα διεξαγόταν το πάρτυ, φασίστες (συγκεκριμένα από το Μέτωπο Νεολαίας, την νεολαία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής – όπως ανακοινώθηκε από τους ίδιους) επιτέθηκαν στην είσοδο του χώρου μας γράφοντας συνθήματα, ζωγραφίζοντας σβάστικες και πετώντας τρικάκια με ΛΟΑΤΚΙφοβικό-φασιστικό περιεχόμενο με ξεκάθαρο στόχο την απειλή και τον εκφοβισμό. Τα συνθήματα που γράφτηκαν ανέφεραν και τη Zackie. Ο Ζακ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, ακτιβιστής και πρότυπο για πολλά από εμάς, φαίνεται να φοβίζει τον φασισμό και το νεοναζισμό, ακόμα και με(τά) τη δολοφονία του. Αυτά που πρέσβευε ο Ζακ και που πρεσβεύουν οι ιδέες του θα στέκονται πάντα αντίθετα σε κάθε μορφή φασισμού και καθετί ΛΟΑΤΚΙφοβικό εκεί έξω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Colour Youth υφίσταται απειλές και δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που γίνεται επίθεση σε ΛΟΑΤΚΙ+ χώρους (υπενθυμίζουμε τις επιθέσεις στη Θετική Φωνή και έξω από το ΒEqueer). Από τη δολοφονία του Ζακ/της Zackie Oh το 2018 στο κέντρο της Αθήνας μέχρι και τις δύο πρόσφατες τρανσφοβικές επιθέσεις σε κουήρ/τρανς ατομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει γίνει εμφανές πως η ασφάλειά μας στον δημόσιο χώρο δεν είναι δεδομένη και πως η ΛΟΑΤΚΙφοβία καλά κρατεί. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτή και ο φασισμός, πάνε χέρι-χέρι. Η ευθεία αυτή στοχοποίηση της οργάνωσης μας, όπως και καθημερινές επιθέσεις ευρείας κλίμακας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συνδέονται και με ρατσιστικές/ξενοφοβικές επιθέσεις που υφίστανται πρόσωπα με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Ξέρουμε ότι με την πρωτόδικη καταδίκη την Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση δεν τελειώσαμε με τον φασισμό και δεν θα σταματήσουμε να τον πολεμάμε.

Σε αυτό το διαθεματικό πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά τις πιο πρόσφατες εκλογές, παρατηρούμε τον εκφασισμό της κοινωνίας μας, με διαφορετική και πιο συσπειρωμένη μορφή και έκφραση από πριν. Αυτό μας γίνεται εμφανές τόσο στον δρόμο και στην καθημερινότητά μας ως κουήρ άτομα, στα σώματά μας, όσο και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας.

Η κατάσταση είναι ενδεικτική των πολλαπλών διακρίσεων που βιώνουμε τα νέα κουήρ άτομα στην τρέχουσα περίοδο κρίσης του κράτους δικαίου: διακρίσεις στην εκπαίδευση, δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, φτωχοποίηση, στεγαστική επισφάλεια, ΛΟΑΤΚΙφοβικές, ρατσιστικές επιθέσεις που μένουν ατιμώρητες. Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες αποτελούν επίσης μία ζοφερή καθημερινότητα που συνδέεται άρρηκτα με τη βία εναντίον μας. Την ίδια περίοδο που εισέρχονται στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα, βλέπουμε να εκφράζεται ανεξέλεγκτη ρητορική μίσους στα ΜΜΕ αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημόσια πρόσωπα, ιερείς/εκπροσώπους της εκκλησίας και ατομικότητες.

Αντίθετα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουμε για να προσφέρουμε έναν ασφαλή και αλληλέγγυο χώρο από και για την ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία της Αθήνας. Προς όλα τα άτομα που στηρίζουν την Colour Youth όλα αυτά τα χρόνια, προς όλα τα άτομα που έρχονται στον χώρο μας για να νιώσουν (πιο) ασφαλή, να κοινωνικοποιηθούν, να αλληλοστηριχτούν, να διεκδικήσουν και να ζήσουν ελεύθερα, να θυμάστε πως είμαστε όλα κομμάτι της Colour Youth και δεν είμαστε μόνα μας. Είμαστε πολλά και πιο δυνατά μαζί.

Προς τα φασιστάκια που επιτέθηκαν στον χώρο μας, έχουμε να δηλώσουμε πως καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη αδερφή παρά σαράντα χρόνια κρυφή κι αρρενωπή. ΔΕΝ κρυβόμαστε. ΔΕΝ φοβόμαστε. Συνεχίζουμε να είμαστε παρόντα στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς και του (εκ)φασισμού δίπλα σε σεξεργαζόμενα πρόσωπα και συλλογικότητες, φεμινιστικές συλλογικότητες, μεταναστευτικές και προσφυγικές συλλογικότητες και πρόσωπα σε συνθήκες φτώχειας και επισφάλειας. Κανένα δεν είναι ασφαλές, αν δεν είμαστε όλα μας ασφαλή.

Καλούμε για στήριξη αλληλέγγυων ατόμων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων στις επόμενες δράσεις μας.

Προωθούμε το κάλεσμα της επιτροπής αλληλεγγύης της 12χρονης για την απόφαση της δίκης και το κάλεσμα και τη συνέχεια της δίκης των δολοφόνων της Ζάκι την Παρασκευή 29/03/2024 στις 9:00πμ, στο Εφετείο Αθηνών.

Γκέι τρανς λεσβίες ιέρειες του αίσχους είμαστε περήφανα η ντροπή του έθνους!

Δεν υποκύπτουμε στον εκφοβισμό!

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Συνυπογράφουν οι οργανώσεις:

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Πολύχρωμο Σχολείο – Rainbow School

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQI+ Employment Support Group

Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 άνω.

Θετική Φωνή

Υπερήφανοι Γονείς

Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex Greece

Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας

Justice For Zak/Zackie

Rainbow Seniors