Η 3η Μαΐου 2022 θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της Ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Tο δικαστικό σύστημα κλήθηκε να αποφασίσει για την ενοχή ή όχι των ανθρώπων που δολοφόνησαν μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας ένα από τα πιο περήφανα, πολύχρωμα και χαρισματικά μέλη της, τον Ζακ Κωστόπουλο, την Zackie Oh, και δυστυχώς για άλλη μια φορά μας απογοήτευσε.

 

Ευθυγραμισμένο πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα στις 13/4, έκρινε ένοχους τους δύο εμπόρους που ξεκίνησαν το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ, καταδικάζοντας τους σε 10 χρόνια φυλάκισης έκαστος χωρίς αναστολή. Αρνήθηκε να αναβαθμίσει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, και όρισε ότι ο κοσμηματοπώλης λόγω ηλικίας μπορεί να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον. Αποφάσισε όμως να απαλλάξει τους τέσσερις αστυνομικούς από τις κατηγορίες με οριακή πλειοψηφία 4-3 στην οποία η πρόεδρος μειοψήφισε. Η δικαιοσύνη δηλαδή έκρινε ότι ορθώς ενήργησαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στην συγκεκριμένη υπόθεση, συλλαμβάνοντας τον ημιθανή Ζακ, με τον άγριο τρόπο που όλα είδαμε στο βίντεο, οδηγώντας τον στον θάνατο.

 

Όπως έχουμε επαναλάβει και σε προηγούμενα κείμενά μας, ο κρατικός μηχανισμός και μέσω του εκτελεστικού αλλά και μέσω του δικαστικού του βραχίονα, δυστυχώς αναμενόμενα, έδειξε την απροθυμία του για τη δικαίωση του νεκρού. Παρακολουθήσαμε το κράτος – και ειδικά την αστυνομία – να σφυρίζει αδιάφορα όταν ένας εκ των δραστών καθάριζε με σκούπα το χώρο της δολοφονίας, όταν καθυστερούσε αδικαιολόγητα η αναζήτηση μαρτύρων ή δήλωναν αδυναμία εντοπισμού τους, όταν ανέλαβε βουλευτής της συμπολίτευσης (και αργότερα μέλος της κυβέρνησης) την υπεράσπιση μέρους των κατηγορούμενων, όταν χωρίς δίκη απαλλάχθηκαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν παρόντες πριν ξεψυχήσει ο Ζακ, όταν επιλέχθηκε η “βαριά σωματική βλάβη” ως κατηγορία για τους δολοφόνους. Η απόφαση έρχεται να επισφραγίσει αυτό που βλέπουμε εδώ και 3,5 χρόνια. Η δικαιοσύνη αρνήθηκε να αποτελέσει ανάχωμα στην αστυνομική αυθαιρεσία που συνεχώς αυξάνεται και θα είναι συνένοχη στα επόμενα θύματά της, αφού δε λογοδοτεί και δεν τιμωρείται όσο προκλητικά κι αν δράσει.

 

Η απάντησή μας στην απόφαση δόθηκε το απόγευμα της ίδιας κιόλας μέρας σε διάφορες πόλης της Ελλάδας. Στην Αθήνα έγινε μια μεγαλειώδης πολυσυλλεκτική πορεία που, με παλμό και τραγούδια, κατευθύνθηκε στο σημείο της δολοφονίας, φωνάζοντας για την αδικία που σημειώθηκε, υποσχόμενη ότι δεν θα ξεχάσουμε τον Ζακ, την Zackie, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα παλέψουμε για δικαιοσύνη συνεχίζοντας τον αγώνα του για μια καλύτερη κοινωνία.

 

Απαιτούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλη Πλιώτα, να κάνει το ελάχιστο και να ασκήσει έφεση στην -με οριακή πλειοψηφία- αθωωτική απόφαση για τους τέσσερις αστυνομικούς που με τα ίδια μας τα μάτια είδαμε να χτυπούν τον ημιθανή Ζακ. Είναι στο χέρι του να αποφύγει έναν ακόμα διασυρμό της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για συγκάλυψη/δικαιολόγηση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

 

Κλείνοντας αυτή την πρώτη φάση μιας δύσκολης και τραυματικής περιόδου, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αξιοπρέπεια με την οποία στάθηκε η οικογένεια μπροστά στις ανελέητες επιθέσεις με σκοπό την σπίλωση του Ζαχαρία και στις προσβολές που δέχτηκε η ίδια. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις δικηγόρους της οικογένειας που ακούραστα αντιστάθηκαν στην στρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρήθηκε αδιάκοπα καθόλη την διάρκεια της δίκης και φυσικά στο παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch που αποτέλεσε τον δίαυλο ενημέρωσης του κόσμου για τα τεκταινόμενα μέσα στην δικαστική αίθουσα.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται. Ραντεβού στην δευτεροβάθμια εκδίκαση αλλά και στο δρόμο. Θα μείνουμε δίπλα στην οικογένεια του Ζαχαρία για όσο χρειαστεί. Δε θα αφήσουμε τη μνήμη του να χαθεί άδικα στο χρόνο. 

 

Συνυπογράφουν οι συλλογικότητες:

  • Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
  • Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
  • Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
  • Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας (Athens Pride)
  • Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Pride)
  • Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ (Intersex Greece)
  • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
  • Πολύχρωμο Σχολείο
  • Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50+ Ανω)
  • Rainbow Seniors
  • Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
  • Υπερήφανοι Γονείς