Σημαία "ουράνιο τόξο" που ανεμίζει μπροστά στην βουλή

Με μεγάλο ενδιαφέρον τα μέλη της Colour Youth παρακολουθούμε την σύσταση επιτροπής από την κυβέρνηση με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Θα θέλαμε αρχικά να αναγνωρίσουμε ότι η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, αν και εφόσον το έργο της αξιοποιηθεί κατάλληλα, αποτελεί σημαντικό βήμα για την διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε ωστόσο σαφές ότι αντιλαμβανόμαστε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές σκοπιμότητες που υποκρύπτει η απόφαση αυτή και ότι λαμβάνουμε υπ’όψιν το συγκυριακό πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιείται. Άλλωστε, δεν είναι άγνωστη η πίεση που ασκείται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμπεριληπτικότητα, μέσω της Πρώτης Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων (First – Ever strategy on LGBTQ Equality in EU) – για την οποία έπρεπε να περιμένουμε έως το 2020. Ακόμα και η ΝΔ, με την πλήρως απαξιωτική της στάση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει τα περιθώρια να αγνοήσει μια τέτοια απόφαση, καθώς παρά τις υποτιμητικές, προσβλητικές, απαρχαιωμένες, αντιεπιστημονικές απόψεις της, καλείται να εκσυγχρονιστεί.

Είναι επίσης πλήρως εμφανές ότι η κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και κατ’ επέκταση το σύνολο της κοινωνίας από τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αστυνομική βία και την πολιτική αυθαιρεσία που έχουν καταστεί μέρος της καθημερινότητάς μας και έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στο μέχρι τώρα έργο της. Παρά την σημασία που έχει το βήμα αυτό, δεν θα σβήσει από τη μνήμη μας τις πολλαπλές παρελθοντικές, αλλά όχι και τόσο μακρινές περιστάσεις στις οποίες οι πολιτικές αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος απέβησαν σοβαρά επιζήμιες για την κοινότητά μας, όπως η καταψήφιση του νόμου 4491/2017 για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και οι αναφορές σε εξωγήινους, η μη αναθεώρηση του άρθρου 5 του Συντάγματος για την προστασία κατά των διακρίσεων βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και οι επανειλημμένες ομοφοβικές δηλώσεις από μέλη της, μεταξύ άλλων – όπως η δήλωση περί “παρά φύσιν ασέλγειας” η οποία έγινε από το βήμα της Βουλής μόλις στις 2 Μαρτίου, με την σιωπή των δήθεν προοδευτικών μελών της Κυβέρνησης να είναι χαρακτηριστική.

Παρ’όλα αυτά θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν καταλογίζουμε ευθύνες στις συμμετέχουσες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, που δεν έχουν την πολυτέλεια να απορρίψουν την παραμικρή πιθανότητα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους αναφορικά με τα παιδιά τους, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα την εργαλειοποίηση της ανάγκης τους αυτής από μεριάς της κυβέρνησης. Ευχόμαστε η παρουσία τους στην επιτροπή να ευδοκιμήσει και να ενισχύσει το έργο της.

Για χάρη μιας πιο συμπεριληπτικής και ασφαλέστερης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κοινωνίας, ελπίζουμε το έργο της επιτροπής να αξιοποιηθεί και να διαψεύσει την δυσπιστία μας ως προς τους σκοπούς της κυβέρνησης. Θα χαρούμε δε, να δούμε την επίδρασή της πρωτίστως στην ποιότητα του πολιτικού λόγου από μέλη της Βουλής και της Κυβέρνησης, ο οποίος έχει δυστυχώς πολύ συχνά υπάρξει απαξιωτικός και ευθέως βλαπτικός προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η Colour Youth θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις ενέργειες της επιτροπής με ενδιαφέρον, παραμένοντας ανοιχτή σε επικοινωνία και γόνιμο διάλογο.