Τα μέλη της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας παρακολουθήσαμε με θυμό το πρόσφατο βίντεο και είδηση που αναπαράχθηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας που απεικονίζει μια τρανς γυναίκα που μοιράζει διαφημιστικό υλικό, πιθανότατα εργάτρια του σεξ, να πιέζεται από μέλη του αστυνομικού σώματος να αφαιρέσει κομμάτι του ρουχισμού της για τη διασκέδασή τους. Παρά την άρνηση της να υπακούσει, οι αστυνομικοί, σε ώρα υπηρεσίας, την παραπλανούν και την πιέζουν να το κάνει. Βιντεοσκοπούν γελώντας τη διάδραση και το γυμνό της σώμα χωρίς τη συγκατάθεσή της και δημοσιεύουν το βίντεο.

Από το βίντεο, είναι απόλυτα σαφής η πρόθεση των αστυνομικών να εκμεταλλευτούν, να γελοιοποιήσουν και να διαπομπεύσουν μετά τη γυναίκα. Είτε πρόκειται για αυτούς που χρησιμοποιούν τη θέση του αστυνομικού, αλλά και τη θέση του πιθανού πελάτη για να την πιέσουν να υπακούσει, είτε πρόκειται για αυτόν που γελώντας βιντεοσκοπεί, η εκμετάλλευση προνομίων αλλά και η κατάχρηση εξουσίας, μέσα στα όρια της σεξουαλικής βίας,  δε μπορεί να κρυφτεί. Η θέση εξουσίας του αστυνομικού όταν μιλάμε για τον εργασιακό κλάδο του σεξ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η νομοθεσία που αφορά στην σεξουαλική εργασία, ο νόμος περί εκδιδόμενων προσώπων, θέτει τέτοιους μη ικανοποιήσιμους όρους στα επαγγέλματα αυτά, ώστε ουσιαστικά ολόκληρος ο κλάδος να λειτουργεί εκτός νόμου. Ένας δυσαρεστημένος αστυνομικός είναι εύκολο να αποτελέσει απειλή για τον βιοπορισμό των εργατών/ριών στο σεξ.

 Η τεράστια πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως πάντα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναπαράγουν μεν την είδηση, αναμεταδίδουν όμως μαζικά και το βίντεο του περιστατικού χωρίς να μπουν στον κόπο να καλύψουν με κάποιον τρόπο την ταυτότητα του θύματος, της οποίας η φωνή και το σώμα ακούγονται και φαίνονται καθαρά στο βίντεο. Καλούμε όλους/ες τους/ις δημοσιογράφους, κυρίως όσων την καλή πρόθεση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε, να σκεφτούν πόσο τραυματικό μπορεί να είναι για ένα άτομο, το οποίο δηλώνει καθαρά το πόσο ντρέπεται να φανεί σε κάμερα, να βλέπει το γυμνό του σώμα να γίνεται viral.

 Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω της ΓΑΔΑ, για άλλη μια φορά ταχύτατα ‘διέταξε’, όπως πληροφορούμαστε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένορκη διοικητική εξέταση για τους αστυνόμους που εμφανίζονται στο βίντεο, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά, όπως πάντα, να αντιμετωπίσει το θέμα στη ρίζα του. Ο θεσμός των ΕΔΕ δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια της κοινωνίας. Μια διαδικασία που παίρνει χρόνια, όπου η αστυνομική συναδερφική αλληλεγγύη εμποδίζει κάθε ελπίδα για δικαιοσύνη.

 

Το σπάσιμο αυτών των σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης απαιτεί πολύπλευρες νομοθετικές, αλλά και κοινωνικές, αλλαγές για να επιτευχθεί.

Απαιτούμε:

  • Την πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ (Εδω οι πλήρεις θέσεις της Colour Youth πάνω στο θέμα)
  • Τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου της αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας με ένα που να λειτουργεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια
  • Την εφαρμογή μια πολύπλευρης ατζέντας, νομοθετικής και κοινωνικής, για την μείωση των διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, και ειδικά τα τρανς άτομα, ξεκινώντας με την επέκταση του νόμου 443/2016 σε όλα τα πεδία. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορούν τα άτομα που θέλουν να μην εμπλακούν με τον κλάδο της εργασίας του σεξ να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών