31 Μαρτίου, Ημέρα Τρανς Ορατότητας: Μια μέρα αφιερωμένη στα τρανς άτομα και την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου.

Τιμώντας την σημερινή ημέρα, έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε τον οδηγό μας για νέα τρανς άτομα! 

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του οδηγού ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν, με αφορμή την μεγάλη έλλειψη πληροφορίας σε σχέση με ζητήματα ταυτότητας φύλου στα ελληνικά. Οι διαθέσιμες πληροφορίες, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες της ιατρικής φυλομετάβασης, προέρχονται κατά κύριο λόγο από οργανώσεις και φορείς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμες για όλα τα τρανς άτομα.

Στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένας οδηγός που θα περιλαμβάνει, συγκεντρωμένες και με προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, βασικές πληροφορίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα πιθανώς να απασχολούν νέα τρανς άτομα και άτομα που διερευνούν την ταυτότητα φύλου τους.

Στον οδηγό αυτό, λοιπόν, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με:
– τρανς ταυτότητες και ορολογιες
– coming out
– διαδικασίες ιατρικής φυλομετάβασης, αλλά και μη ιατρικές παρεμβάσεις (π.χ. binding),
– διαδικασίες αλλαγής νομικών εγγράφων
– σεξουαλική υγεία και σχέσεις
– ψυχική υγεία
– διαχείριση περιστατικών τρανσφοβικής βίας και διακρίσεων, και πολλά άλλα.

Ακόμη, στο τέλος του οδηγού, έχουμε συμπεριλάβει μια λίστα με οργανώσεις, φορείς και υπηρεσίες που εξειδικεύονται σε τρανς ζητήματα, ή παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες που καλύπτουν και ζητήματα ταυτότητας φύλου.

Ο οδηγός αυτός μπορεί ακόμη να αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για γονείς και φίλους-ες τρανς ατόμων, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, και συμμάχους.

Ελπίζουμε πως ο οδηγός αυτός θα φανεί χρήσιμος σε όλα όσα αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με θέματα ταυτότητας φύλου, αλλά και μια ευκαιρία για (διαδικτυακή) επαφή με την τρανς κοινότητα, αυτές τις δύσκολες για όλα μας μέρες.

Καλή ανάγνωση!

Για ερωτήσεις ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο [email protected] ή μήνυμα μέσα από τη σελίδα μας.

#TDoV2020 #transdayofvisibility