Με το παρόν Δελτίο Τύπου, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας εκφράζει την ανησυχία της για τη δομή που έχει επιλέξει η νέα κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα. 

 

Αρχικά, θα θέλαμε να σταθούμε στη συγχώνευση του πρώην Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με αυτό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠΔ 81/2019 α.2). Ως οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανησυχούμε για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μετανάστες-μετανάστριες και οι πρόσφυγες-προσφύγισσες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό μια κυβέρνηση που έχει επανειλημμένα διαφωνήσει στο να αναγνωρίσει πρόσφυγες και μετανάστες ως πολίτες αυτής της χώρας, αφαιρώντας βασικά δικαιώματα όπως ο ΑΜΚΑ. (https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΡΟ8465Θ1Ω-Ψ6Ψ?inline=true).

 

Επιπροσθέτως, η ανησυχία έγκεται  στο αν η συγχώνευση θα ωφελήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή τα εκτελεστικά όργανα. Ήδη η νέα κυβέρνηση δείχνει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει με την προκήρυξη πρόσληψης 1500 Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών. Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί η ανάθεση του Υπουργείου στον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από το ίδιο αξίωμα, διαδραμάτησε καίριο ρόλο στη διαπόμπευση των οροθετικών σεξεργατριών το 2012.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μετακίνηση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΠΔ 81/20019 α.4). Οκτώ ημέρες μετά (με διαφορά τριών διαταγμάτων) καταργείται η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και συστήνεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΠΔ 84/2019 α.7). Δεν γνωρίζουμε εάν η παρούσα απόφαση είναι προϊόν σκοπιμότητας ή επιπολαιότητας, αλλά δείχνει ξεκάθαρα την υποβαθμιση του ρόλου των δύο θεσμικών οργάνων. Η ισότητα των φύλων δεν περιορίζεται μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά αφορά και πτυχές των έμφυλων ανισοτήτων (πχ τράφικινγκ, ζητήματα υγείας, γυναικοκτονίες, αυτοδιάθεση του σώματος, σεξισμός στη δημόσια σφαίρα).

 

Επιπλέον, με την μετονομασία της Γραμματείας μεταφερόμαστε σε παρωχημένες αντιλήψεις που θέλουν τα έμφυλα ζητήματα να αφορούν μόνο cis* straight γυναίκες, για θέματα που αντιμετωπίζουν μόνο στον οικογενειακό βίο και στον εργασιακό χώρο. Με την ονομασία “οικογενειακής πολιτικής” δίνεται η εντύπωση ότι οποιαδήποτε διάκριση ή βία κατά θηλυκοτήτων αποτελεί μία “εν οίκω” υπόθεση.

 

Επιλογικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταργηση των διακρίσεων και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ζητήματα, τα οποία δεν θα αφήσουμε να ευτελιστούν. Με τις νέες τροποποιήσεις η κυβέρνηση οπισθοδρομεί στον τομέα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια. Ως σωματείο, ζητάμε την άρση των παραπάνω μέτρων. Ενδεικτικά οι θέσεις μας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα παρατίθενται εδώ.

*Cis (cisgender): Άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου δεν διαφέρει από το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του.