Οδηγός για επαγγελματίες ΜΜΕ σχετικά με τη ΛΟΑΤ κοινότητα

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν ένα λιγότερο ανεκτικό κοινωνικό περιβάλλον για τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων ατόμων στην Ελλάδα επισήμαναν ότι έχουν αντιμετωπίσει κάποια μορφή διάκρισης τους τελευταίους 12 μήνες λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο στις κατηγορίες που αφορούν τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και στο σχολείο. Αυτό το φαινόμενο διακριτικής συμπεριφοράς ενισχύεται από την (ανα)παραγωγή αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων  σχετικά με τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Αυτή μπορεί να αλλάξει μέσα από την καλύτερη εκπροσώπηση της ΛΟΑΤ κοινότητας από τα ΜΜΕ.

 

Με βάση τα παραπάνω και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού (REC 2014-2020) Έργου E.T.Ho.S – Εξάλειψη Τρανσφοβικών, Ομοφοβικών και Αμφιφοβικών Στερεοτύπων μέσω των ΜΜΕ, δημοσιεύτηκε η πρωτότυπη – για τα ελληνικά δεδομένα – ειδική έκδοση «Η ΛΟΑΤ κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης: οδηγός για επαγγελματίες ΜΜΕ», των Θανάση Θεοφιλόπουλου και Φίλιππου Παγάνη.

 

Σκοπός του Οδηγού είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων, την προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εκπαιδευτικός οδηγός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οδηγίες και συμβουλές για τη χρήση ορθής και αμερόληπτης γλώσσας,  καλές πρακτικές και νομικό πλαίσιο για τη ρητορική μίσους, τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις.

 

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος δωρεάν στην ιστοσελίδα του έργου. Στην ιστοσελίδα διατίθεται επίσης δωρεάν και η εμπλουτισμένη, αγγλική έκδοση του οδηγού «Media reporting and reference guide on LGBT issues. Including three case studies: Croatia, Greece, Lithuania», των Θανάση Θεοφιλόπουλου, Φίλιππου Παγάνη, Silvia Žufić Dujmović, Eglė Kuktoraitė και Nataša Vajagić, η οποία επιπλέον της ελληνικής έκδοσης περιλαμβάνει συγκριτική ανάλυση μεταξύ Ελλάδας, Λιθουανίας και Κροατίας.

 

Εκδότες του οδηγού είναι το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.ethos-project.eu/, στο https://www.kmop.gr/, στο https://www.colouryouth.gr/projects/e-t-ho-s/  αλλά και στην σελίδα στο Facebook E.T.Ho.S EU.

 

Για τις επόμενες εκπαιδεύσεις επαγγελματιών ΜΜΕ δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1hbcCqhmZndHNuBOzmWbmGQCugUzCRGi98ITej2I8lIY/edit