Αθήνα, 5.11.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνάντηση εκπροσώπων LGBTQI οργανώσεων με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου».

Με το παρόν δελτίο τύπου, οι συνυπογράφουσες LGBTQI και συμμαχικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ενημερώνουν σχετικά με συνάντηση εκπροσώπων των οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κυρία Γεροβασίλη.

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια Κοινής Δήλωσης – Υπομνήματος, που κατατέθηκε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων έθεσαν προς την Υπουργό, κυρία Γεροβασίλη, όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, τις καθυστερήσεις, ανησυχίες, αλλά και τις δηλώσεις εκπροσώπων της Αστυνομίας που δημιουργούν εύλογο αίσθημα συγκάλυψης.

Παράλληλα, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να δημιουργείται καμία υπόνοια, την απόδοση δικαίου, ενώ προτάθηκαν απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης και απόδοσης δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπως αυτή να είναι εναρμονισμένο με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και πρότυπα.

Κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα που τεκμηριώνει τις θέσεις των οργανώσεων για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, ενώ η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πράξει ότι είναι θεσμικά απαραίτητο, ενώ συμφωνήθηκε να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν προτεινόμενες από τις οργανώσεις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, καθώς και η διατήρηση της επαφής.

Οι συνυπογράφουσες LGBTQI και συμμαχικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο, τόσο για την αποτελεσματική και πλήρη απόδοση δικαιοσύνης ,χωρίς καμία συγκάλυψη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, όσο και για τη διεκδίκηση και πραγμάτωση θεσμικών και νομοθετικών μέτρων, ώστε η κοινωνία μας να είναι στον βέλτιστο βαθμό θωρακισμένη, απέναντι στα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τη βία και τον ρατσισμό.

 

 

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
ΟΛΚΕ
Athens Pride
Πολύχρωμο Σχολείο
Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ 50+)
Υπερήφανοι Γονείς
Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Κέντρο Ζωής
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες
Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα
ΔΥΥΑΔ – Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων