Αθήνα, 28/09/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπαιδευτικά Εργαστηρία στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Come Forward»

Η Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία δύο Εκπαιδευτικά Εργαστήρια 2ήμερης διάρκειας έκαστο, για στελέχη φορέων που καταγράφουν εγκλήματα μίσους ή/και παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους.

Τα Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Colour Youth στην Αθήνα και διοργανώθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού (Rights, Equality and Citizenship Programme of the Europe Union, 2014-2020) Έργου «Βγες Μπροστά: Ενδυνάμωση και υποστήριξη θυμάτων εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων» («Come Forward: Empowering and Supporting Victims of Anti-LGBT Hate Crimes»). Το Έργο υλοποιείται σε 10 ευρωπαϊκά κράτη. Φορείς υλοποίησης του Έργου στην Ελλάδα είναι οι οργανώσεις Colour Youth και Praksis – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας. Βοηθός Εταίρος είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Ευρωπαϊκός συντονιστής του Έργου είναι το Πανεπιστήμιο της Μπρέσια στην Ιταλία, ενώ υπεύθυνος για την παροχή κατάρτισης είναι ο φορέας Lambda Warsaw (Πολωνία).

Όλοι-ες οι συμμετέχοντες-ουσες, είχαν την ευκαιρία, μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή έμπειρων και ειδικευμένων εκπαιδευτών-τριών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους ως προς την αναγνώριση των εγκλημάτων μίσους με ομοφοβικό/τρανσφοβικό/αμφιφοβικό κίνητρο, το σχετικό ισχύον νομικό πλαίσιο, την υποστήριξη των θυμάτων, την άρση εμποδίων και περιορισμών για την αναφορά και καταγγελία αυτών των περιστατικών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των υποστηρικτικών φορέων, τη συνεργασία και τη διασύνδεση μεταξύ διαφορετικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών και της Πολιτείας.

Βασικός εκπαιδευτής/εισηγητής ήταν ο κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος, Υπεύθυνος και Ερευνητής/Εκπαιδευτής του Έργου «Come Forward». Επίσης, συμμετείχαν οι ειδικές προσκεκλημένες εισηγήτριες/εκπαιδεύτριες:

  • κ. Μαρία Βουτσίνου, Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Ίσης Μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • κ. Τίνα Σταυρινάκη, Δρ. Νομικής, Βοηθός Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
  • κ. Ελένη Τάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Συνηγορίας της οργάνωσης Human Rights 360, πρώην Βοηθός Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
  • κ. Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, Επιστημονική συνεργάτιδα της γραμμής «11528», Επιστημονικά Υπεύθυνη Ψυχολόγος της Διεπιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης και Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων (MKO MΕΤΑΔΡΑΣΗ) και Συντονίστρια Ομάδων Ενδυνάμωσης Νέων της Colour Youth.

Τις ευχαριστούμε θερμά που μοιράστηκαν μαζί μας τις πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες τους.

Επίσης ευχαριστούμε πολύ όλους-ες τους/τις συμμετέχοντες-ουσες από όλους τους φορείς για την εμπιστοσύνη τους και την ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια των Εργαστηρίων. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της οργάνωσής μας κ. Βασίλη Τρικούπη και κ. Σπύρο Μποβιάτση, για τη συνδρομή τους στη γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη των Εργαστηρίων.