Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας – μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας – διοργανώνει Εκπαιδευτικό Εργαστήριο για στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη φορέων αναφοράς/καταγραφής εγκλημάτων μίσους (reporting centers), σχετικά με την αντιμετώπιση των ομοφοβικών/τρανσφοβικών/αμφιφοβικών εγκλημάτων μίσους και την αναφορά/καταγραφή τους.

 

Το Εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού (Rights, Equality and Citizenship Programme of the Europe Union, 2014-2020) Έργου «Βγες Μπροστά: Ενδυνάμωση και υποστήριξη θυμάτων εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων» («Come Forward: Empowering and Supporting Victims of Anti-LGBT Hate Crimes»).[1]

 

Στην Ελλάδα, το Έργο υλοποιείται από τις οργανώσεις Colour Youth και Praksis – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας. Βοηθός Εταίρος είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Ευρωπαϊκός συντονιστής του Έργου είναι το Πανεπιστήμιο της Μπρέσια στην Ιταλία, ενώ υπεύθυνος για την παροχή κατάρτισης είναι ο φορέας Lambda Warsaw (Πολωνία).

 

Το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο θα έχει διάρκεια 1,5 μέρα και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Colour Youth, Σαχτούρη 3, Ψυρρή, 4ος όροφος (κοντά στο σταθμό μετρό «Μοναστηράκι») την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (09:30-17:15 και 09:30-15:00 αντιστοίχως).

 

Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού θέσεων – έως 25 άτομα – θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και όλοι-ες οι συμμετέχοντες-ουσες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής και έντυπο εκπαιδευτικό υλικό (Πρακτικό Εγχειρίδιο).

 

Διαδικασία και προθεσμία υποβολής συμμετοχής.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώνετε την συνημμένη Αίτηση Συμμετοχής και την αποστέλλετε στον Υπεύθυνο Έργου, κ. Θανάση Θεοφιλόπουλο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  [email protected]

το αργότερο έως και 26/09.

Φόρμα Συμμετοχής

4 + 9 =

Πρόγραμμα

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο

για Αστυνομικούς και στελέχη φορέων αναφοράς/καταγραφής εγκλημάτων μίσους,

27-28/09/2018, Colour Youth (Σαχτούρη 3, Ψυρρή, 4ος όροφος).

 

Πέμπτη 27/09/2018
09:30-11:00 Καλωσόρισμα. Παρουσίαση Έργου. Γνωριμία με τους/τις συμμετέχοντες-ουσες. Εκπαιδευτικό συμβόλαιο.
11:00-11:15 Διάλειμμα, καφές.
11:15-12:15 Βασικές έννοιες και ορολογία.
12:15-14:15 Διερεύνηση εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων (μέρος Α΄).
14:15-15:00 Διάλειμμα, ελαφρύ γεύμα.
15:00-16:00 Διερεύνηση εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων (μέρος Β΄).
16:00-17:15 Νομοθετικό πλαίσιο.

 

Παρασκευή 28/09/2018
09:30-11:30 Εμπόδια στην αναφορά/καταγγελία εγκλημάτων μίσους και τι μπορούμε να κάνουμε.
11:30-11:45 Διάλειμμα, καφές.
11:45-14:15 Συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
14:15-15:00 Κλείσιμο Εργαστηρίου και αξιολόγησή του από τους/τις συμμετέχοντες-ουσες (συμπλήρωση ερωτηματολογίων).

 

Εκπαιδευτής: Θανάσης Θεοφιλόπουλος, Κοινωνιολόγος MA, υπ. διδάκτορας Παντείου Πανεπιστήμιου, Υπεύθυνος Έργων «Come Forward», «E.T.HO.S.» και «Πες το σ’ εμάς» (Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας).

 

Guest experts/trainers:

  • Δρ. Τίνα Σταυρινάκη, νομικός, Βοηθός Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
  • Ελένη Τάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΜΚΟ Human Rights 360, πρώην Βοηθός Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

[1] Βασικός σκοπός του Έργου «Βγες Μπροστά» είναι η βελτίωση της καταπολέμησης των ομοφοβικών και τρανσφοβικών εγκλημάτων μίσους, μέσω της ενδυνάμωσης και της υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καθώς και της ενδυνάμωσης των δομών των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχοι του Έργου είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το νομικό και πολιτικό πλαίσιο για την καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, καθώς και για τα δικαιώματα των θυμάτων που στοχοποιούνται από αυτού του είδους των εγκλημάτων.
  • Η ενθάρρυνση της καταγγελίας εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.
  • Η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών και των επιπέδου βάσης ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στην αναγνώριση, στην καταγραφή και στην καταγγελία περιπτώσεων εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.
  • Η ενίσχυση της ικανότητας των φορέων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων να ανταποκριθούν στις ατομικές ανάγκες των θυμάτων των εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.
  • Η βελτίωση της πρόσβασης των θυμάτων των εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων.
  • Ο εντοπισμός, η συλλογή, η διανομή και η διάδοση βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των περιορισμένων καταγγελιών εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων που αναπτύσσονται στις χώρες που συμμετέχουν στο Έργο.
  • Η ενίσχυση της δι – υπηρεσιακής προσέγγισης και η οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.