Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων καλωσορίζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό την αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε χθες την ηλεκτρονική έκδοση της ενδέκατης έκδοσης της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11), στην οποία η τρανς ταυτότητα έχει αφαιρεθεί από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Η διάγνωση της  “Διαταραχής ταυτότητας φύλου”, η οποία περιλαμβανόταν στο ICD-10 αντικαταστάθηκε από τη νέα διάγνωση της “Ασυμφωνίας φύλου” και όλες οι σχετικές με την τρανς κατάσταση διαγνώσεις περιλαμβάνονται πλέον σε μια νέα διαγνωστική κατηγορία, τις “Καταστάσεις που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία”. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το σκεπτικό για την συμπερίληψη των διαγνώσεων στη νέα αυτή κατηγορία είναι πως, παρότι πλέον είναι ξεκάθαρο πως η τρανς ταυτότητα δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή και πως η ταξινόμηση της ως τέτοιας μπορεί να στιγματοποιεί τα τρανς άτομα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές ανάγκες υγείας, οι οποίες θα μπορούν να καλυφθούν καλύτερα αν η σχετική διάγνωση αποτελεί μέρος του ICD.

Η αφαίρεση της τρανς ταυτότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών αποτελεί μια ιστορική νίκη του τρανς κινήματος, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αποστιγματοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση των τρανς ατόμων σε υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Ο ενθουσιασμός μας για την αποπαθολογικοποίηση της τρανς ταυτότητας όμως δε θα μπορούσε να μην επισκιαστεί από το γεγονός ότι τα ίντερσεξ άτομα συνεχίζουν να παθολογικοποιούνται. Παρά τις συνεχείς πιέσεις ίντερσεξ ακτιβιστών και ειδικών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  συμπεριέλαβε στο ICD-11 τη διάγνωση της “Διαταραχης Ανάπτυξης του Φύλου”, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως στιγματιστική και επικίνδυνη από τα ιντερσεξ άτομα.

Η παθολογικοποίηση των ιντερσεξ ατόμων αποτελεί τη βάση για μια σειρά από καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλά ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, αλλά και έφηβα και ενήλικα ιντερσεξ άτομα υποβάλλονται, χωρίς τη συγκατάθεση τους, σε μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές θεραπείες “κανονικοποίησης”. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχασε μια τεράστια ευκαιρία να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Colour Youth στηρίζει τις διεκδικήσεις της ίντερσεξ κοινότητας για απαγόρευση των επεμβάσεων κανονικοποίησης και ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να τις ικανοποιήσει με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό.  

Η ανακοίνωση της Transgender Europe

Η ανακοίνωση της OII Europe

http://www.who.int/news-room/detail/17-06-2018-who-releases-new-international-classification-of-diseases-(icd-11)

http://www.who.int/health-topics/international-classification-of-diseases