Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, με το παρόν θα ήθελε να εκφράσει τον αποτροπιασμό της για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπου Ευστρατίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ευστρατίου, αναφερόμενος στη χορηγία που προσφέρει η Ε.Ρ.Τ. στο Athens Pride 2018, έγραψε:
«Ξεχάσαμε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από «Εθνικιστές Φασίστες» και από «Ανιστόρητους Έλληνες» και προβάλουμε το πάρτι των πουσταριων που το υποστηρίζουν Αριστεροί Δημοκράτες. Τελικά με άλλα πρότυπα θέλουν να μεγαλώσουν την Ελληνική κοινωνία οι Προοδευτικοί Αριστεροί που λένε ότι μας κυβερνούν.»

Για άλλη μια φορά γίναμε αναγνώστες/ριες ενός ακραία ομοφοβικού παραληρήματος από στέλεχος (ακρο)δεξιών παρατάξεων, τα οποία αποτελούν καθημερινότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. Μαλιστα, ο κ. Ευστρατίου και την προηγούμενη χρονιά ανάρτησε φωτογραφίες ομοφοβικού περιεχομένου με αφορμή τη διεξαγωγή του Athens Pride. Θυμίζουμε, ακόμα, ότι το περσινό Athens Pride αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά στόχο ναζιστικής επίθεσης, μέσω της οποίας έγιναν και προσωπικές επιθέσεις απέναντι σε μέλη ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Σωματείου μας. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε για το 2017 πως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μειονότητα στη χώρα, ενώ η καμπάνια καταγραφής περιστατικών ομο/αμφι/τρανσφοβικής βίας “Πες Το Σ’ Εμάς”, την οποία υλοποιεί το Σωματείο μας από το 2014, έχει καταγράψει εκατοντάδες περιστατικά. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι τέτοιες επιθέσεις σαφώς τροφοδοτούνται από δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ευστρατίου. Έχουν άμεσες και αληθινές συνέπειες στις ζωές μας.

Εξ όσων γνωρίζουμε, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η οποία εκπροσωπείται και με άμεσο τρόπο στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, δεν έχει πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού της Τμήματος. Εξαιρετικής, όμως, σημασίας είναι να το κάνει. Δεν πρέπει να ξεχνά ότι, ως εθνικός εκπρόσωπος των δημόσιων υπαλλήλων, οφείλει να προστατεύει με συνέπεια τα δικαιώματα όλων των δημόσιων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των ΛΟΑΤΚΙ. Η μονοθεματική ή απολιτική αντιμετώπιση των διεκδικήσεων, ειδικά σε εποχές που τα εργατικά δικαιώματα έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, δε μπορεί παρά να οδηγεί σε απομόνωση. Τα εργατικά σωματεία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη διαμόρφωση μια κοινωνίας αποδοχής.

Καλούμε τα υγιή κομμάτια του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της πόλης, να απομονώσουν την ομοφοβία, την τρανσφοβία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, να στηρίξουν ενεργά και να μάθουν από τις τοπικές ομάδες, όπως την Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης. Ξεσπάσματα τέτοιου είδους δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά . Όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Αντιδράστε.