Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, με το κείμενο αυτό θα ήθελε να σχολιάσει τις σκοταδιστικές, αναχρονιστικές, αντιεπιστημονικές και άκρως ομοφοβικές απόψεις που τις τελευταίες μέρες παράγονται από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και τα ΜΜΕ σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, επεκτείνει τη δυνατότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά μας εκπλήσσει. Αντίθετα, είναι διαχρονική και σταθερή. Από απόψεις, όπως αυτή που εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε πως θέλει “να μείνει προστατευμένη η παραδοσιακή μορφή της οικογένειας όπως την ξέρουμε”, ή αυτή του Χρήστου Κέλλα, ο οποίος δήλωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί “αλλοίωση συνειδήσεων” και ιδεοληπτική “κοινωνική κατασκευή”, μέχρι την φαινομενικά πιο ήπια άποψη της σχετικής εισηγήτριας της ΝΔ Αικατερίνης Μάρκου, σύμφωνα με την οποία “δεν αρκεί να είναι δεκτική η ανάδοχη οικογένεια, αλλά και να το χωνέψει η κοινωνία”, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν προσηλωμένα στη διαχρονική αντιδικαιωματική πολιτική του κόμματός τους, απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και τα ευρύτερα, ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την πρόσκληση για συνάντηση που απηύθυνε στις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, στα πλαίσια της τότε επικείμενης ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, και παρά τις δεσμεύσεις του -τις οποίες με επιβεβαιωμένη πλέον δυσπιστία ακούσαμε- για αλλαγή πλεύσης του κόμματός του με στόχο την ενίσχυση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεχίζει στη ίδια σκοταδιστική ρότα που χάραξαν οι προκάτοχοί του. Από την απειλή του προς την τρανς κοινότητα ότι θα επανιατρικοποιήσει τη διαδικασία της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου ακόμα και σε ενήλικες, μέχρι και τη στάση του στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, οι δράσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν παρά να μας συσπειρώνουν απέναντι στις πολιτικές του.

Οι παραπάνω δράσεις και πολιτικές, ακόμα και σε ένα υποκριτικό πλαίσιο, έρχονται να ξεσκεπάσουν το δήθεν του “ευρωπαϊκού” προσανατολισμού που ευαγγελίζεται με τόση σπουδή η ΝΔ, επιλέγοντας όπως φαίνεται να αγνοήσει ότι 17 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσμοθετήσει χωρίς προβλήματα την παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο δε επιστημονικός λόγος και οι “έρευνες” που συνεχώς επικαλούνται τα στελέχη της ΝΔ προσπαθώντας να διατηρήσουν κάποια ψήγματα προοδευτικού προσωπείου, ήρθαν να διαψευστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από επιστολή 55 (!) ακαδημαϊκών οι οποίες/οι αναφέρουν σε επιστολή τους, ανάμεσα σε άλλα, πως: “Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.”

Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μία φορά, ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατάφερε να μετατοπίσει τη συζήτηση του σχεδίου νόμου από τον όποιο δικαιωματικό άξονα. Η Διαχειρίστρια του Σωματείου μας σχολίασε στα ΜΜΕ μόλις κατατέθηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή πως: “Τα ομόφυλα ζευγάρια κρίνονται, για πρώτη φορά και εκ του νόμου, ικανά να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού. Δεν μπορούμε όμως παρά να σταθούμε στο ότι ο νέος νόμος μας αναγνωρίζει ως κατάλληλους γονείς μόνο σε προσωρινή βάση. Συνεχίζει να διαιωνίζεται το στερεότυπο, ότι για τη σωστή ανατροφή ενός παιδιού είναι απαραίτητη η εμπλοκή κι ενός ετερόφυλου ζευγαριού”. Με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να συζητάμε τα παραπάνω κενά του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και του Συ.Ριζ.Α., ο οποίος μάλιστα υποτίθεται πως έχει δεσμευτεί σε όλα τα επίπεδα για την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, γίναμε θεατές σε άλλη μία παράσταση που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ρητορική μίσους.

Η Colour Youth επαναλαμβάνει τη διεκδίκησή της για πλήρη δικαιώματα παιδοθεσίας (και σαφώς αναδοχής) σε όλες τις οικογένειες, χωρίς διάκριση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Περιμένουμε από όλους τους βουλευτές και όλες τις βουλεύτριες των κομμάτων που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπερψηφίσουν το επίμαχο άρθρο. Παραμένουμε στη διάθεση κάθε φορέα για συζήτηση σχετικά με τις παραπάνω θέσεις.