Την Παρασκευή 22/9/2017 πραγματοποιήθηκε  σε φιλικό κλίμα συνάντηση εκπροσώπων των  ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων με Το Ποτάμι και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη, τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά και άλλα κομματικά στελέχη στον χώρο του Free Thinking Zone. Συμμετείχαν οι οργανώσεις : Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ΟΛΚΕ, Υπερήφανοι Γονείς,  Proud Seniors Greece,  Athens Pride , Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσίασαν στον Σταύρο Θεοδωράκη τις βελτιώσεις που θα έκαναν πληρέστερο για τους τρανς και ίντερσεξ ανθρώπους το σχέδιο νόμου, το οποίο χαρακτήρισαν στο σύνολό του ως “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”, καθώς αναφέρει ρητά ότι ένα τρανς/ίντερσεξ άτομο μπορεί να αλλάξει τα έγγραφά του χωρίς την προϋπόθεση ιατρικών παρεμβάσεων, εξετάσεων ή γνωματεύσεων. Σε αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων. Ωστόσο, στο παρόν σχέδιο νόμου εντοπίζονται, από όλες τις οργανώσεις, σημαντικοί περιορισμοί και ελλείψεις, όπως η αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση που δημιουργεί εύλογες σκέψεις δεδομένου ότι η διαδικασία θα είναι δικαστική, ότι η έδρα θα αποφασίζει με βάση αυτό το κριτήριο, καθώς και ότι αρνείται την πρόσβαση στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε ανήλικους κάτω των 17 ετών και σε τρανς/ίντερσεξ πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Ακόμη, τα έγγαμα τρανς άτομα θα εξαναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο τους, ενώ εάν ένα τρανς/ίντερσεξ άτομο έχει παιδιά,  το φύλο και το όνομα του γονέα δεν θα αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών του, καταπατώντας το δικαίωμά του στη μυστικότητα, ενώ η διαδικασία παραμένει δικαστική και ως εκ τούτου χρονοβόρα. Αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου η έλλειψη νομοθεσίας οδηγεί μικρά παιδιά , εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους τρανς/ίντερσεξ ανθρώπους να βιώνουν καθημερινά ρατσισμό στο σχολείο στις δημόσιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία , στα κέντρα φροντίδας και επισημάνθηκαν τα μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών μέσα στις τρανς/ίντερσεξ κοινότητες εξαιτίας της καθημερινής κακοποίησης  που βιώνουν.

Επιπροσθέτως, επισημάνθηκε η ολοκληρωτική έλλειψη νομοθεσίας και μέριμνας για τους  ίντερσεξ  ανθρώπους, που κακοποιούνται με “κανονικοποιητικές”, μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις στην βρεφική ηλικία, ερήμην τους, προκειμένου τα σώματα τους να συμμορφώνονται αισθητικά στην παρωχημένη ιατρική αντίληψη περί αρσενικού – θηλυκού. Και αυτό εάν τελικά τους επιτραπεί να γεννηθούν, καθώς πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς για διακοπή της κύησης υγιέστατων ίντερσεξ  εμβρύων ως “αφύσικα”.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εστίασαν στην, ζωτικής σημασίας, ανάγκη για συμπερίληψη και αναγνώριση, στον υπό ψήφιση νόμο, των έμφυλων ταυτοτήτων εκτός του διπόλου των φύλων και των χαρακτηριστικών που προκύπτουν από τις φυσικές ίντερσεξ  διαφοροποιήσεις του βιολογικού φύλου, ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις και το στίγμα σε βάρος τους.  Ο περιορισμός των επιλογών στο στερεοτυπικό δίπολο του φύλου (ή άντρας ή γυναίκα) αφήνει εκτεθειμένους πολλούς τρανς και  ίντερσεξ  ανθρώπους, των οποίων είτε η ταυτότητα φύλου, είτε τα χαρακτηριστικά, είτε το βιολογικό τους φύλο δεν εμπίπτουν σε αυτό το κατασκευασμένο δίπολο, αλλά στο φυσικό φάσμα των έμφυλης διαφορετικότητας και ποικιλίας του ανθρώπινου είδους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και επανέλαβε την ανακοίνωση με την οποία Το Ποτάμι διαχώρισε τη θέση του από το «όχι σε όλα» της Ν.Δ. και της Δη.Συ.  λέγοντας ότι τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά, δεν θα αφήσουν να διαιωνίζονται στη χώρα μας ανισότητες και διακρίσεις.

Με τη σειρά του ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε τη διαθεσιμότητά του σε όλες τις οργανώσεις για μια από κοινού προσπάθεια ώστε να σταματήσουν να στερούνται οι τρανς/ίντερσεξ άνθρωποι δικαιώματα κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι οργανώσεις χαιρετίζουν την πολιτική στάση του Ποταμιού και περιμένουν από τα υπόλοιπα κόμματα να σταματήσουν να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των τρανς/ίντερσεξ ανθρώπων. Η δήλωση συμπαράστασης με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη δίχως την έμπρακτη στήριξη της ψήφου, δεν πείθει κανέναν, υπό το οποιοδήποτε πρόσχημα. Όσα κόμματα και παρατάξεις έχουν στο παρελθόν δηλώσει υποστηρικτές των τρανς/ίντερσεξ κοινοτήτων και των δίκαιων αιτημάτων της ήρθε η ώρα να το επιβεβαιώσουν με πράξεις, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο και προωθώντας βελτιώσεις στα άρθρα του.

Οι Οργανώσεις:
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Υπερήφανοι Γονείς
ΟΛΚΕ Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω
Πολύχρωμο Σχολείο