Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, με αφορμή την Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, θα ήθελε να ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης Rainbow Map της ευρωπαϊκής οργάνωσης ILGA-Europe, μέλος της οποίας είναι η Colour Youth.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι διαθέσιμα στο www.ilga-europe.org/rainboweurope.
Σύμφωνα με την ILGA-Europe, η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει μόλις το 47% των απαραίτητων διατάξεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, κατατάσσοντάς την μόλις στην 17η θέση ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κύριες προτάσεις της ILGA-Europe προς της Ελληνική Κυβέρνηση είναι οι εξής:
Α) Θεσμοθέτηση νόμου κατά των διακρίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου.
Συγκεκριμένα, η Colour Youth, με βάση την παραπάνω πρόταση της ILGA-Europe αλλά και τις πάγιες διεκδικήσεις της, ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τα παρακάτω:
- Να εκκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το Άρθρο 24 του Ν. 4443/2016 με στόχο την επέκταση της προστασίας που παρέχονται στο νόμο για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου στους τομείς πέρα από τον εργασιακό, και ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας.
- Να εισαγάγει σχολικό μάθημα για την σεξουαλική αγωγή, τις διάφορες σεξουαλικότητες και την ταυτότητα φύλου, με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα. Το εν λόγω μάθημα προτείνεται να διδαχθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανεξαρτήτως ειδικότητας, όλοι/ες οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.
- Να εκδώσει άμεσα εξειδικευμένη εγκύκλιο προς τις σχολικές μονάδες για διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου όπως αυτή περιγράφεται σε επιστολή της οργάνωσης Πολύχρωμο Σχολείο που συνυπογράφεται από τις θεσμικές οργανώσεις προάσπισης των LGBTQI δικαιωμάτων και απεστάλη το Σεπτέμβριο του 2016 στο Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Οι αναλυτικές θέσεις της Colour Youth σχετικά με τον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να βρεθεί εδώ: https://colouryouth.gr/agenda/education/
Β) Θεσμοθέτηση διαδικασίας για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου σχετικά με τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία τα τρανς άτομα θα μπορούν να διορθώνουν το καταχωρισμένο τους φύλο και όνομα. Στα εξαιρετικά θετικά του σχεδίου νόμου είναι η εξασφάλιση πως καμία ιατρική ή ψυχιατρική διαδικασία δε θα αποτελέσει ποτέ ξανά κριτήριο αναγνώρισης του φύλου ενός ανθρώπου.
Όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία στα σχόλια της κοινωνίας των πολιτών που το καλούν να επανεξετάσει τη δικαστική διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Η αρχή του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να γίνεται σεβαστή όταν για το φύλο ενός τρανς ανθρώπου θα αποφασίζει ένα δικαστήριο. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι η απλή αίτηση στο Ληξιαρχείο, στο πρότυπο της νομοθεσία που έχει θεσπίσει και η Μάλτα..
Η Colour Youth, εντός των επόμενων ημερών, θα εκδώσει τις αναλυτικές της θέσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κλείνοντας, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, ημέρα μνήμης για την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, απαιτούμε από την Κυβέρνηση την πλήρη αποπαθολογικοποίηση της τρανς ταυτότητας στη χώρα και την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής για το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. σύμφωνα με το μοντέλο της Μάλτας.