Με έκπληξη και αποτροπιασμό η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ενημερώθηκε για την ημερίδα που προγραμματίζεται με τίτλο: «Από την αποδόμηση του βιολογικού φύλου των εφήβων, στην χειραγώγηση μιας άβουλης κοινωνίας» η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης». Η εκδήλωση φαίνεται να συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και τοπικούς Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται ως αντίδραση στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό Έτος 2016- 2017». (Εδώ και σχετικό Δελτίο Τύπου της Colour Youth). Διαφημίζεται μάλιστα με γραφιστικό το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει «Έμφυλες Ταυτότητες = Έκφυλες Οντότητες = Άβουλη Κοινωνία», υπονοώντας σαφώς πως κάθε αμφισβήτηση του κοινωνικού ρόλου του άντρα και της γυναίκας αλλά και κάθε διεκδίκηση σε κοινωνική αναγνώριση της τρανς κοινότητας θα οδηγήσουν σε μια άβουλη κοινωνία έκφυλων οντοτήτων.

Η θεματική της εκδήλωσης δε μας εκπλήσσει. Άλλωστε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων διοργανώνει και άλλες παρόμοιες ημερίδες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού στην αξιοπρέπεια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. (https://www.petheol.gr/nea/emeridastenkaterinemethemaemphylestautotetesosdidaskaliastapaidiamas). Αυτό όμως που μας εξοργίζει είναι η τέλεση της υπό την αιγίδα του Δήμου Κορίνθου, σε δημόσιο χώρο, ενώ την πρόσκληση φέρεται να υπογράφει ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Πνευματικός. Αυτό αποτελεί θεσμική έκφραση τρανσφοβίας, η οποία είναι απαράδεκτη σε ένα κράτος που θέλει να ισχυρίζεται ότι προασπίζεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων. Σε πλήρη υποστήριξη όσων λέμε είναι και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μέσω του ψηφίσματος 2048/2015 καλεί τα Κράτη Μέλη του να άρουν τις διακρίσεις και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα τρανς άτομα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου προχώρησε, μάλιστα, και ένα βήμα παραπάνω στην έκδοση Ψηφίσματος (goo.gl/j4Ma7V) στις 7 Μαρτίου 2017 ενάντια στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις πως «σέβονται απολύτως κάθε διαφορετικότητα» αναφέρονται σε καταπατήσεις «ΕλληνοΧριστιανικών Αξιών και Αρχών».

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα θέλαμε να καλέσουμε:

–  Το Δήμο Κορίνθου να αποσύρει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την υποστήριξη του Δήμου στη συγκεκριμένη εκδήλωση και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

– Όλα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να πάρουν σαφή θέση κατά της θεσμική τρανσφοβίας και του σεξισμού.

Θέλουμε, κλείνοντας, για μια ακόμα φορά να τονίσουμε την ανάγκη να προχωρήσει αποφασιστικά η Κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού και σύμφωνα με τις παροτρύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

* ΛΟΑΤΚΙ: Απόδοση του ακρωνύμιου LGBTQI. Ακρωνύμιο που ορίζει την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών, των τρανς, των queer και των intersex ανθρώπων. Περισσότερες πληροφορίες για τις ορολογίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Σωματείου μας, συγκεκριμένα στο https://www.colouryouth.gr/terms/.