Αυτό το Μάρτιο, η Colour Youth διοργανώνει τον πρώτο της μήνα αφιερωμένο στην Ελληνική ΛΟΑΤΚ Ιστορία. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου Intersex θεματικής που έτρεξε τον Φεβρουάριο, η Colour Youth σας καλεί στον επόμενο θεματικό κύκλο Σαββατιάτικων συναντήσεων της. Θέμα μας για τον μήνα Μάρτιο, η ιστορία του ελληνικού ΛΟΑΤΚ κινήματος.

Πότε πρωτοεμφανίστηκαν σχετικές συλλογικότητες;

Ποια γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στιγμάτισαν το ΛΟΑΤΚ κίνημα;

Πώς οδηγηθήκαμε στο σημερινό ΛΟΑΤΚ κίνημα;

Καθώς αναγνωρίζουμε πως, ως νέα άτομα, μια από τις συνηθέστερες λανθασμένες αντιλήψεις είναι ότι “δεν γινόντουσαν πράγματα πριν από εμάς”, αποφασίσαμε να ξεσκονίσουμε την ιστορία του κινηματός μας, μαζί με τα άτομα που την έζησαν. Έτσι, ο κύκλος των συναντήσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 4 Μαρτίου: Τα πρώτα βήματα του κινήματος.

Στη συνάντηση αυτή συζητάμε για την αφετηρία του ΛΟΑΤ κινήματος, με αναφορά στο πώς ζήσανε τα ΛΟΑΤ άτομα τα πρώτα χρόνια μετά τη Χούντα και πώς οργανωθήκαν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ΑΚΟΕ και στο ΑΜΦΙ.

Καλεσμένος: Νίκος Μυλωνάς

Συνάντηση 11 Μαρτίου: Οι θερμές δεκαετίες των 80s – 90s.

Στο μέρος αυτό θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα του κινήματος κατά τη δεκαετία του 1980 και την αρχή της δεκαετίας του 1990. Ετοιμαστείτε για συζήτηση σχετικά με το περιοδικό ΚΡΑΞΙΜΟ, την ΕΟΚ, τη εξέλιξη του Αμφί μετά την απόσυρση του Λουκά Θεοδωρακόπουλου, το κίνημα κατά την εμφάνιση του HIV, καθώς και τις πρώτες απόπειρες για Pride στο Λόφο του Στρέφη.

Καλεσμένοι/ες: Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Πάολα Ρεβενιώτη

Συνάντηση 18 Μαρτίου: Το σήμερα: το ΛΟΑΤΚ κίνημα στο τέλος του ‘90 και στη νέα χιλιετία.

Στη συνάντηση αυτή θα εστιάσουμε στο τελευταίο κύμα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, το οποίο και διανύουμε ακόμα και σήμερα. Η συζήτηση θα αφορά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας στο Club Spices, την επίδραση του ίντερνετ στο να μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να βρουν το ένα το άλλο από όλες τις άκρες τις Ελλάδας, και στη σύσταση του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Καλεσμένοι/ες: Ειρήνη Πετροπούλου, Ελένη Δούνια, Λύο Καλοβυρνάς.

Συνάντηση 25 Μαρτίου: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Καλιαρντά”

Παρουσία της δημιουργού του ντοκιμαντέρ Πάολας Ρεβενιώτη, το Σάββατο 25 Μαρτίου θα προβάλουμε το ντοκιμαντέρ Καλιαρντά. Trailer μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=9pKmjUpicYc

 

Συνάντηση 8 Απριλίου: Μια queer οπτική για την πολιτική εξέλιξη του LGBTQ κινήματος.

Καλεσμένος: Άρης Μπατσιούλας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ θερμά το Νίκο Μυλωνά, το Γρηγόρη Βαλλιανάτο, την Πάολα Ρεβενιώτη, την Ειρήνη Πετροπούλου, την Ελένη Δούνια, το Λύο Καλοβυρνά και τον Άρη Μπατσιούλα που αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις μας και βοήθησαν στην διοργάνωση του μήνα Ελληνικές ΛΟΑΤΚ Ιστορίας.