Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε από το Σ.Υ.Δ. (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Trans Ατόμων. Σε αυτήν συμμετείχε και η Colour Youth. Παρακάτω παρουσιάζεται ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Φίλιππος Παγάνης:

Για ακόμη μια χρονιά βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της τρανσφοβίας. Σύμφωνα με την Transgender Europe 295 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν μέσα στο χρόνο που μας πέρασε και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της ταυτότητας φύλου τους και ο θάνατος τους δε μαθεύτηκε ποτέ γιατί δεν αναγνωρίστηκαν με το σωστό όνομα.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην είχαμε κάποιο καταγεγραμμένο περιστατικό δολοφονίας, ωστόσο η βία που αντιμετωπίζουμε τα τρανς άτομα είναι καθημερινή. Είναι βία στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, μέσα στην ίδια μας την οικογένεια. Είναι βία θεσμική, όταν η ταυτότητα μας δεν αναγνωρίζεται και πρέπει σε καθετί που κάνουμε –από μια απλή συναλλαγή σε μια υπηρεσία μέχρι το να βρούμε δουλειά ή σπίτι- να αποδεικνύουμε το πλέον αυτονόητο, την ύπαρξη μας. Είναι βία διαρκής που συσσωρεύεται και κάποιους μας διαλύει. Η αυτοκτονία της Έμιλυ το έδειξε αυτό σε όλους και όλες μας.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες όλων των ειδών τις διακρίσεις και τη βία που βιώνουμε τα τρανς άτομα σε καθημερινή βάση κάθε είδους αποκλεισμό και κάθε κακοποίηση. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με όσο πόνο θρηνούμε αυτές και αυτούς που χάσαμε, με άλλη τόση δύναμη πρέπει να συνεχίζουμε να παλεύουμε για όλες και όλους που είμαστε ακόμη εδώ. Η θλίψη μας πρέπει να τροφοδοτεί τους αγώνες μας για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα τρανς άτομα για να φτάσει κάποια στιγμή που δε θα χρειάζεται να θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο.

Θα κλείσω με την ελπίδα ότι η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα έρθει σύντομα στην ελληνική βουλή προς ψήφιση, καθώς μόνο όταν όλες και όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να αναγνωρίζεται το φύλο μας, όπως εμείς το ορίζουμε, χωρίς τη βεβαίωση κανενός γιατρού και κανενός δικαστή, θα μπορούμε να ζούμε μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.