Λογότυπο Έρευνας για το Σχολικό Κλίμα

Πρώτη Πανελλαδική Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα

Ηλιοπούλου, Χ., Νικολακάκης, Ν., Διακουμάκου, Φ., Γραμμενίδης, Κ.
Έκδοση: Μάιος 2018. Διάβασε το πλήρες βιβλίο εδώ.
Περιεχόμενα | Προηγούμενη Σελίδα | Επόμενη Σελίδα

 

5β. Αποτελέσματα έρευνας: Ασφάλεια και παρενόχληση

 

Συνολικά 220 άτομα – περίπου 10 σχολικές τάξεις – δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει να πάνε ή να φύγουν από το σχολείο, ή να βγουν για διάλειμμα προκειμένου να περάσουν απαρατήρητα από τους συμμαθητές, και να αποφύγουν την έκθεση σε πιθανό εκφοβισμό. 126 μαθητές και μαθήτριες – περίπου έξι σχολικές τάξεις – δηλώνουν ότι έχουν χάσει από μία ημέρα έως μία εβδομάδα μαθημάτων επειδή ένιωθαν ότι το σχολείο δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Το 40,0% των ατόμων δηλώνουν ότι αποφεύγουν κάποιον από τους χώρους του σχολείου ή/και κάποιες από τις σχολικές εκδηλώσεις, επειδή δεν αισθάνονται ασφαλή.

Πάνω από ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (32,0%, N=690), το φύλο (31,1%, N=658), ή/και την έκφραση φύλου τους (50,3%, N=676) κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου (από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου) σχολικού έτους. Η λεκτική παρενόχληση αφορά σε βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις, γελάκια, κλπ.

Νιώθω ασφαλής, αλλά όχι ελεύθερη!

Βαρέθηκα να φοβάμαι για το αύριο.

Περίπου ένα στα επτά παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής σωματική παρενόχληση ή/και σωματική βία (σπρωξιές, σκουντήγματα, φτυσίματα, γροθιές, κλωτσιές, κλπ.) σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (14,6%, N=685), το φύλο (12,6%, N=656), ή/και την έκφραση φύλου του (19,3%, N=650). Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚ παιδιά (33,0%, N=709) δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του σχολείου. Η παρενόχληση αυτή αφορά είτε σε σεξουαλικά σχόλια είτε/και σε αγγίγματα με ακατάλληλο τρόπο.

…μια μέρα με στρίμωξε σε μια γωνία και τριβόταν πάνω μου, από ό,τι θυμάμαι η κολλητή μου τον πήρε από πάνω μου και είπε στους καθηγητές ότι με βρίζει και μου συμπεριφέρεται άσχημα, με την απάντηση: «Να μην ξαναγίνει»

[Αποφεύγω] να σηκώνομαι στον πίνακα γιατί ως κοπέλα, θα ακουστούν σχόλια για τον κώλο

Αποφεύγω χώρους που βρίσκομαι μονή μου με συγκεκριμένους καθηγητές (άνδρες)