Γυναίκα ή άνδρας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Το σύνθημα του φετινού Athens Pride γέννησε μάλλον περισσότερες απορίες από όσες έλυσε, προκάλεσε περισσότερες διαφωνίες και παρεξηγήσεις από όσες φανταζόταν και πέρασε μάλλον διαφορετικό μήνυμα από αυτό που επιδίωκε! Ο μισός κόσμος πίστευε ότι αναφέρεται στα ομοφυλόφιλα άτομα, κάτι που δεν μας προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι τυγχάνει ο μισός κόσμος να λέει το Athens Pride “Gay Pride”, ενώ ο άλλος μισός κόσμος θεώρησε ότι αναφέρεται στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, πράγμα επίσης λογικό, δεδομένου ότι αυτή είναι πλέον η πρωταρχική διεκδίκηση της κοινότητάς μας και υπήρχε σε όλες της διαφημίσεις! Υπάρχουμε και εμείς όμως, που αρνούμενα πεισματικά να δεχτούμε κάθε είδους δίπολα, είπαμε να ανατρέψουμε τους νόμους των μαθηματικών, που ισχυρίζονται ότι μισό και μισό κάνουν ένα,  και να υποστηρίξουμε ότι το συγκεκριμένο σύνθημα αναφέρεται σε κάτι άλλο, ανήκουστο για την πλειοψηφία του κόσμου.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για τη θεματική του φετινού Athens Pride, τις έμφυλες κανονικότητες! Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια ταυτότητα φύλου, αλλά ο ρόλος που πρέπει να επιτελέσουμε όντας το συγκεκριμένο φύλο είναι κάτι άλλο. Τι είναι αυτό που ορίζει έναν άντρα και τι μια γυναίκα; Γιατί λέμε στα αγόρια να μην κλαίνε, να παίζουν ποδόσφαιρο, να μην παίζουν με κούκλες και αντίστοιχα στα κορίτσια να φοράνε ροζ ρούχα, να βάφονται και να μη βρίζουν; Και από την άλλη, αν μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο και δεν ξυρίζει τα πόδια της ή ένας άνδρας φοράει φούστα και ακούει Britney Spears είναι λιγότερο γυναίκα ή άνδρας αντίστοιχα και από ποιο σημείο και μετά παύει να είναι; Υπάρχει η κυρίαρχη άποψη πως το φύλο είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε. Αν δεχτούμε όμως αυτή την άποψη τότε προς τι όλα αυτά τα μαθήματα συμπεριφοράς και προς τι όλα αυτά τα στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε φύλο;

Για να γίνει λίγο πιο σαφές το συγκεκριμένο μήνυμα νομίζουμε πως μια αναδιατύπωση του είναι απαραίτητη. Γυναίκες ή άνδρες δεν γεννιόμαστε, μας κάνουν! Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε και αποφασιστεί το φύλο μας τότε ξεκινούν εντατικά μαθήματα συμπεριφοράς για να “γίνουμε”, να ανταποκριθούμε δηλαδή σε αυτό που η κοινωνία έχει ορίσει ως ορθή και αναμενόμενη συμπεριφορά για το φύλο μας. Και όλα αυτά φυσικά σε ένα δίπολο. Είτε θα είμαστε άνδρες, είτε γυναίκες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτό βέβαια αγνοεί το γεγονός πως κάποια από εμάς δεν ανήκουμε σε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες. Δεν είμαστε ούτε άντρες, ούτε γυναίκες και παρόλα αυτά καλούμαστε συνεχώς να “επιλέξουμε”, καθώς στο μυαλό των περισσότερων αυτές είναι οι μόνες εναλλακτικές Για εμάς λοιπόν το φετινό σύνθημα, αναφέρεται στην κοινωνική επιταγή να ανταποκριθούμε σε κάποια πρότυπα που έχει ορίσει η κοινωνία ως “κανονικά” με βάση το φύλο μας.

Αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έχει προηγηθεί ένα άλλο στάδιο. Πρέπει να αποφασιστεί αν είμαστε αγόρια ή κορίτσια με το που γεννιόμαστε. Πάλι δίπολο, πάλι από άλλους. Το φύλο μας αποφασίζεται από γονείς και γιατρούς πριν ακόμη ξεκινήσουμε εντατικά μαθήματα συμπεριφοράς για να “γίνουμε” κάτι, από τη στιγμή που θα γεννηθούμε ή και ακόμη νωρίτερα. Και τι γίνεται, λοιπόν, αν το φύλο που μας αποδόθηκε στη γέννα ήταν λάθος; Αν δεν είναι αυτό που είμαστε;  Αν δε μας εκφράζει; Σε αυτό αναφέρεται το αίτημα για νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η κύρια θεσμική διεκδίκηση της οργάνωσής μας για το επόμενο διάστημα μέχρι να ψηφιστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα δίνει σε όλα τα τρανς άτομα τη δυνατότητα να αλλάζουν τα δημόσια έγγραφά τους με μια διαδικασία γρήγορη, διαφανή και προσβάσιμη που θα βασίζεται αποκλειστικά στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου.

Είναι λογικό αυτά τα θέματα να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Για πολλά χρόνια το Athens Pride ήταν στην ουσία ένα Gay Pride, αναφερόμενο μόνο σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, αδιαφορώντας για ζητήματα ταυτότητας και έκφρασης φύλου. Ακόμα χειρότερα, πριν δύο χρόνια το Pride όχι μόνο αδιαφόρησε για τα τρανς άτομα, αλλά προέβη σε κινήσεις και δηλώσεις που ήταν κακοποιητικά για την τρανς κοινότητα, γκρεμίζοντας γέφυρες που γινόταν για χρόνια προσπάθεια να χτιστούν, με αποτέλεσμα πέρσι εμείς ως Colour Youth -όπως και άλλες οργανώσεις- αποφασίσαμε να απέχουμε, συμμετέχοντας μόνο στην πορεία, χωρίς να έχουμε παρουσία στην πλατεία. Η αναφορά στην περσινή χρονιά δεν γίνεται για να επαναφέρουμε άσχημες μνήμες, αλλά για να τονίσουμε ότι ένα συμπεριληπτικό Pride χρειάζεται διαρκή προσπάθεια, υπευθυνότητα και σεβασμό όλων των ταυτοτήτων. Φέτος έγιναν μεν κάποιες σημαντικές κινήσεις για την αποκατάσταση όχι μόνο της πρόσφατης απαράδεκτης στάσης του Athens Pride αλλά και της -επί σειρά ετών- λανθασμένης προσέγγισης σε ζητήματα ταυτότητας και έκφρασης φύλου, αυτό όμως είναι  απλώς το πρώτο βήμα για μια καλή νέα αρχή. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια στη συνέχεια ώστε το Athens Pride να μπορεί να εκφράζει όχι μόνο μια μερίδα της LGBTQ+ κοινότητας, αλλά κάθε ταυτότητα που αυτή περιλαμβάνει. Το Αthens Pride θα είναι μια γιορτή για την LGBTQ+ Κοινότητα μόνο όταν όλα τα φύλα, οι σεξουαλικότες και τα σώματα θα νιώθουν άνετα να εκφραστούν και να διεκδικήσουν την ορατότητας τους μέσα από αυτό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επιστρέψουμε στο σύνθημα και να απαντήσουμε πως για εμάς σημασία δεν έχει αν αυτό που είμαστε είναι κάτι με το οποίο γεννηθήκαμε ή κάτι που γίναμε στην πορεία της ζωής μας. Μπορεί να γεννηθήκαμε, μπορεί και να γίναμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε και αυτό είναι που έχει σημασία. Είμαστε γκέι, λεσβίες, bi, trans, queer, genderfluid, asexual, σεξεργάτες και σεξεργάτριες, agender, χοντρές/οι, γυναίκες, άντρες και είμαστε εδώ γιατί διεκδικούμε το δικαίωμα μας να υπάρχουμε και να εκφράζουμε την ταυτότητα μας σε όλα τα κομμάτια της ζωής μας.


Γι’ αυτό λέμε “Να κι αν γεννήθηκα, να κι αν έγινα”!