Στις 8 Μαϊου 2015 γιορτάστηκε το Ace Visibility Day, μία καμπάνια του AVEN (Asexuality Visibility and Education Network) στην οποία τα μέλη της asexual κοινότητας θα αναρτούσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες θα κρατούσαν διαφορετικούς τύπους από άσους τράπουλας ανάλογα με την ταυτότητά τους.

Στόχος της καμπάνιας αυτής αποτελούσε η ορατότητα, καθώς τα περισσότερα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα της ασεξουαλικότητας θυμούνται το “πριν”, την περίοδο στην οποία δεν είχαν γνώση του όρου “asexual” και θεωρούσαν προβληματική την σεξουαλικότητά τους, κάνοντας χρήση όρων που δεν τους κάλυπταν ως επί τω πλείστω. Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως αυτό που ζουν είναι αληθινό και υγιές.

Σε αυτό ακριβώς βοήθησε η καμπάνια του AVEN. Στο να μπορεί να δει ένα έφηβο άτομο ένα hashtag γεμάτο φωτογραφίες ανθρώπων που βίωναν το ίδιο με αυτό, νιώθοντας φυσιολογικό και μέρος μιας κοινότητας. Και αυτό έγινε. Asexual άτομα από όλο τον κόσμο γέμισαν στις 8 Μαϊου το Twitter και το Tumblr με φωτογραφίες και άσους. Από όσο γνωρίζουμε αυτή η καμπάνια δε θα γίνει και φέτος, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε μπορούμε να θυμηθούμε εκείνη τη μέρα και να τονίσουμε την σημαντικότητα του ζητήματος της ορατότητας ενός μέρους της κοινότητας που συχνά μένει στην αφάνεια.

Στην Ελλάδα τα asexual άτομα, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν. Νιώθουν αποκομμένα και έντονα μη φυσιολογικά, κάνοντας το coming out τους ακόμα πιο δύσκολο. Δεν υπάρχει ασφαλής χώρος πουθενά για αυτά, ούτε από την ελληνική LGBTQ κοινότητα. Αντίθετα, συχνά αντιμετωπίζονται ως μια υπερβολική προσπάθεια περαιτέρω διχοτόμησης και ταμπελοποίησης των ανθρώπων ή ως μια μη φυσιολογική κατάσταση. Ενδεικτικό είναι πως το φετινό Athens Pride, πιο διαθεματικό στο λόγο του από ποτέ, δεν αναφέρεται καν στην ασεξουαλικότητα.

Ως Colour Youth έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι εκπροσωπούμε αυτήν την κοινότητα. Πολύ δρόμο που, όμως, έχουμε ξεκινήσει να διαβαίνουμε με αργά βήματα. Θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερα άτομα του asexual φάσματος να ενδυναμώνονται και να βοηθήσουμε τη φωνή τους να ακουστεί δυνατά.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα, τα asexual άτομα της οργάνωσής μας, σας καλούν το Σάββατο 14 Μαΐου , για να μιλήσουμε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, για το A, την ορατότητα της ace κοινότητας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα LGBTQ άτομο να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της asexual κοινότητας.

Όσα άτομα είστε εκεί έξω και νιώθετε μόνα ή μη φυσιολογικά, να θυμάστε πως δεν είστε μόνα. Επικοινωνήστε μαζί μας να μιλήσουμε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε:

A is not for allies. Α is for Aces.

Κράτα τον Άσο σου ψηλά.