Χρήσιμες πληροφορίες για τις Ευρωεκλογές του 2019

Ποια είναι η ημερομηνία των ευρωεκλογών;

Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και ώρες 07:00-19:00.

Ποιός έχει δικαίωμα ψήφου;

Κάθε Έλληνας πολίτης που συμπληρώνει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Άρα συγκεκριμένα για τις ευρωεκλογές του 2019, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Στην Ελλάδα κάθε πολίτης ψηφίζει σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας του. Μπορείς να μάθεις που ψηφίζεις ανατρέχοντας στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται από την Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, όπως και στις ευρωεκλογές του 2014.

Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;

Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ των ίδιων καταλόγων υποψηφίων.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικώς ή με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος ή η ψήφος διά πληρεξουσίου.

Ποιο είναι το κατώτατο όριο για την εκλογή των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν 21 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, κάθε πολιτικό κόμμα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 4,76% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής και έχουν εγγραφεί εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Η προθεσμία εγγραφής για την ψηφοφορία για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Με βάση τις προθεσμίες εγγραφής στις εκλογές του ΕΚ το 2014, θα πρέπει να εγγραφείτε για να ψηφίσετε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.