Παρακολουθούμε εδώ και μέρες το θέμα της προβολής της ταινίας “Αγόρια στο ντους” σε τάξη του Δημοτικού να απασχολεί, να αναστατώνει την κοινή γνώμη και να προκαλεί σοκ σε μικρά παιδιά και τους γονείς τους.

Το σκάνδαλο: Σε τάξη Δημοτικού, προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους στην οποία δύο αγόρια 12 ετών …. φιλήθηκαν.

Το φιλί αυτό ήταν τόσο σοκαριστικό και ανήθικο (από ό,τι φαίνεται από τις αντιδράσεις), που είδαμε γονείς να κινούνται νομικά προς τον Διευθυντή και το Υπουργείο αλλά και την ίδια τη δασκάλα που επέλεξε να προβάλει αυτή την ταινία στους μαθητές της. Ακούσαμε επανειλημμένα συζητήσεις αναφορικά με την “ηθικότητα” της πράξης από την δασκάλα, το πόσο “κατάλληλο είναι το υλικό” και πόσο βλαβερό για την ψυχική υγεία των ανήλικων παιδιών που το παρακολούθησαν. Αν βλέπαμε ένα αγόρι να φιλάει ένα κορίτσι θα κάναμε την ίδια συζήτηση; Η απάντηση είναι όχι.

Όλη αυτή η αντίδραση γίνεται σε μια μόνο βάση, αυτή της ομοφοβίας. Ακούσαμε άλλωστε και τον δικηγόρο της οικογένειας να λέει πόσο αποτροπιαστικό είναι να προβάλλεται ταινία που προάγει την ομοφυλοφιλία. Στη δημόσια σφαίρα χαρακτηρίστηκε ως “ερωτική ταινία ακατάλληλου περιεχομένου” μια ταινία που δείχνει ένα φιλί μεταξύ ομόφυλων παιδιών, κάνοντάς μας ξεκάθαρο ότι η ελληνική κοινωνία προστάζει την απόκρυψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων. Δεν θέλει τα παιδιά της να “κολλήσουν ομοφυλοφιλία”.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά σε αυτές τις ηλικίες ήδη αντιλαμβάνονται τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα τους, χωρίς όμως να υπάρχει πουθενά στο εκπαιδευτικό σύστημα χώρος για να εκφράσουν και να εξερευνήσουν το φύλο και την σεξουαλικότητα τους χωρίς φόβο για την σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ελλιπής, και γίνεται συνήθως χωρίς καμία αναφορά στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες. Σε όσα σχολεία περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις περισσότερες φορές γίνεται μέσω επιθέσεων και κακοποιητικών συμπεριφορών, από μαθητές, καθηγητές ή ακόμα και γονείς.

H Colour Youth απαιτεί παρεμβάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την καταπολέμηση της ΛΟΑΤΚΙφοβίας. Ζητάμε την άμεση εισαγωγή σχολικού μαθήματος για την σεξουαλική αγωγή, τις διάφορες σεξουαλικότητες και ταυτότητες φύλου, με αμερόληπτη και συμπεριληπτική γλώσσα και ορολογία. Διεκδικούμε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών, με την καθοδήγηση της Colour Youth ή άλλων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων. Η ανάγκη να γίνει το σχολείο ένας ασφαλής χώρος έκφρασης όλων των ταυτοτήτων, και να σταματήσει να ποινικοποιείται οτιδήποτε δεν συνάδει με τα έμφυλα στερεότυπα, την ετεροκανονικότητα είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.