The organisation ομοφοβική επίθεση που συνέβη πριν 2 βράδια στο Club Q, ένα LGBTQ κλαμπ στο Colorado των ΗΠΑ, μας γέμισε θλίψη και οργή. Εξ αιτίας αυτής της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 5 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 18.

Είναι η τρίτη φορά για το 2022 που η κοινότητά μας δέχεται τέτοιου είδους επίθεση, με τον πυροβολισμό στο Club Q να ακολουθεί τις επιθέσεις στο Όσλο και την Μπρατισλάβα. Πλέον, το σύνολο των χαμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μόνο λόγω αυτών των επιθέσεων φτάνει τα 10 άτομα για φέτος. Φυσικά οι δολοφονίες αυτές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αποτελούν περιπτώσεις μαζικών επιθέσεων σε πολύ κεντρικά σημεία και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική, συνολική εικόνα των θυμάτων της ομο/αμφι/τρανς/ιντερφοβίας.

Η λύπη μας διπλασιάζεται επειδή η επίθεση αυτή έλαβε χώρα την Ημέρα Τρανς Μνήμης, την ημέρα που θυμόμαστε τα δολοφονημένα τρανς άτομα που έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή είναι τρανς. Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η κοινότητα μας συνεχίζει να υφίσταται κακοποίηση και να βιώνει ανασφάλεια καθημερινά και σε όλες τις πτυχές της ζωής των μελών της. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, το αίσθημα ανασφάλειας έχει αυξηθεί καθώς παρατηρούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και την συντηρητική και ομοφοβική ρητορική να παίρνει όλο και περισσότερο χώρο στη δημόσια σφαίρα, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στέλνουμε την υποστήριξή μας στις οικογένειες και τα κοντινά άτομα των θυμάτων και ελπίζουμε σύντομα οι αγώνες μας – αλλά και το θεσμικό πλαίσιο – να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την στοιχειώδη ασφάλεια μας.