The organisation Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας εκφράζει την απογοήτευσή της για την αποφυλάκιση του Κορκονέα Επαμεινώνδα κατόπιν αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια για τον δολοφόνο του.

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε σε ηλικία 15 ετών, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό της ελληνικής αστυνομίας Κορκονέα Επαμεινώνδα. Στις 29 Ιουλίου 2019 ο Γρηγορόπουλος δολοφονείται ξανά, όμως αυτήν την φορά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο Κορκονέας είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο, ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο κατόπιν αναγνώρισης ελαφρυντικού τον καταδίκασε σε μειωμένη ποινή 13 ετών με συνέπεια να ακολουθήσει η πρόωρη αποφυλάκισή του μόλις 11 χρόνια μετά την δολοφονία. Την ίδια στιγμή ο συγκατηγορούμενος Βασίλης Σαραλιώτης αθωώνεται.

Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας κάθε άλλο παρά πρωτοφανές είναι στην ελληνική κοινωνία. Πριν από περίπου ένα χρόνο προστέθηκε στη λίστα των φρικαλεοτήτων που έχουν διαπραχθεί από τα όργανα προστασίας του πολίτη, η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ο οποίος αιμόφυρτος υπέστη τα βασανιστήρια των αστυνομικών λίγο πριν εκπνεύσει. Μπορούμε λοιπόν να αναλογιστούμε πόσο μεγάλη είναι η λίστα αυτή αλλά και πόσο μικρή είναι η δημοσιότητα που έχει λάβει. Η παραπάνω απόφαση στην πραγματική της διάστασης αποτελεί την απόδειξη της «ασυλίας» των αστυνομικών απέναντι ακόμη και στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Ταυτόχρονα, «υπόσχεται» σε τυχόν επόμενους δράστες την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από την ελληνική δικαιοσύνη συμβάλλοντας παράλληλα στην διαιώνιση του φαινομένου της αστυνομικής βίας.

Μετά το πέρας ολίγων ημερών ανακοινώθηκε η κινητοποίηση του Αρείου Πάγου ο οποίος θα προβεί στην εξέταση της απόφασης που έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων. Η Colour Youth ευελπιστεί ότι ο Άρειος Πάγος θα αναιρέσει τελικά την απόφαση του Εφετείου και ότι η δίκη θα επαναληφθεί σε αμερόληπτο πλαίσιο ως προς τον δολοφόνο του Αλέξη.