ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΟΑΤΚΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αθήνα, 13.3.2018


Θέμα: «Η εγκληματική επίθεση στα γραφεία της Θετικής Φωνής αποτελεί επίθεση εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων συνολικά».

Οι υπογράφουσες ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με το παρόν δελτίο τύπου εκφράζουμε την έντονη οργή και τον βαθύ αποτροπιασμό μας για την εμπρηστική εγκληματική επίθεση κατά των γραφείων των Κέντρων Πρόληψης του Checkpoint της Αθήνας, η οποία εκδηλώθηκε από αγνώστους τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, αλλά και την αλληλεγγύη μας προς την Θετική Φωνή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Θετικής Φωνής:

«Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά κίνητρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης».


Από όλα τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι τα κίνητρα της εμπρηστικής δολοφονικής επίθεσης έχουν σαφέστατα ομοφοβικό υπόβαθρο, με στόχο όχι μόνο να προκαλέσουν υλικές ζημιές στα γραφεία του Checkpoint, αλλά και να επιτεθούν και να εκφοβίσουν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και συνολικά της δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα στη χώρα μας.

Οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αναγνωρίζουμε κάθε ομοφοβική, σεξιστική, τρανσφοβική επίθεση ως επίθεση προς κάθε ένα από εμάς. Η ομοφοβία ως συστημική καταπίεση και έκφανση της πατριαρχίας μας επηρεάζει καθημερινά, από τα κοροϊδευτικά σχόλια στους δρόμους και τις οικογένειές μας, μέχρι τη βία στα σώματά μας ή την επίθεση στους ασφαλείς χώρους μας. Δε μπορούμε παρα να τονίσουμε πόσο αποτρόπαιο είναι στα μάτια μας να γίνεται επίθεση σε έναν από τους ελάχιστους χώρους της Αθήνας που πολλά από εμάς θεωρούμε και δικό μας.

Επιπλέον, η επιθεση στο Checkpoint ειναι ταυτόχρονα και χτύπημα σε ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η ανεμπόδιστη και ασφαλής πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες είναι ο δρόμος προς τη συμπερίληψη και την ορατότητα κάθε πληθυσμού που δέχεται διακρίσεις και όλες-οι μας θα γίνουμε γέφυρα ώστε κανένας εκφοβισμός να μην ανακόψει αυτό το δρόμο.

Από αυτή τη θέση, υπογραμμίζουμε κάθε λέξη της απάντησης της Θετικής Φωνής που είναι και δική μας απάντηση:

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να θρέψει το τέρας.
[…]Ο φασισμός είναι το σκοτάδι το οποίο θα πνιγεί στο φως των αξιών μας. Σιγά μη φοβηθούμε!».

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εθελοντές, τις εθελόντριες και το προσωπικό των Checkpoint όπως και στα μέλη και το προσωπικό της Θετικής Φωνής και του Προμηθέα και καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος, αλλά και κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε μία ανοικτή δημοκρατική ελεύθερη κοινωνία να δείξει μηδενική ανοχή στις εγκληματικές φασιστικές επιθέσεις που πυκνώνουν στη χώρα μας.

Καλούμε, τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να αναθεωρήσει την προτεινόμενη κατάργηση του Άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα για το ρατσιστικό έγκλημα και την υποβάθμιση –αν όχι κατάργηση της έννοιας του ρατσιστικού εγκλήματος– στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αντίθετα ζητούμε την ενίσχυσή του, συμπεριλαμβάνοντας τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πρόσωπα λόγω νομιζομένων χαρακτηριστικών, όπως είχε αποδεχτεί στην τελευταία συνάντηση με τις ΛΟΑΤΚΙ Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και την υπερψήφιση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αναθεώρησης του Άρθρου 5.2 του Συντάγματος με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου ώστε να ενισχυθούν οι Συνταγματικές προστασίες για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Athens Pride

Thessaloni Pride

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Πολύχρωμο Σχολείο

Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQ+ Employment Support Group