ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αχτίδα ελπίδας η απόφαση του εφετείου για τον Αμβρόσιο

Τα μέλη της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας χαιρετίζουμε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου σχετικά με την ενοχή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου Λενή για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους και για κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος. Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς εφαρμόζεται πρώτη φορά ο αντιρατσιστικός νόμος για την ομοφοβική ρητορική μίσους. Ακόμα, είναι ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα ότι σε μία κοσμική, ευνομούμενη κοινωνία η ρητορική μίσους δεν έχει θέση, ανεξάρτητα από το αξίωμα και το κύρος του ατόμου που την εκφέρει, πόσω δε μάλλον όταν καταχράται αυτό το αξίωμα για να έχει βήμα λόγου.

Επιπλέον, θα θέλαμε να συγχαρούμε και την/τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής για την εξαιρετική δουλειά τους, και να κάνουμε ειδική μνεία στους 9 πολιτικούς ενάγοντες που είχαν το θάρρος να προβούν σε μήνυση κατά του Μητροπολίτη και την αντοχή να περάσουν από αυτή τη διαδικασία. Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε την εξευτελιστική μεταχείριση που είχαν στην δίκη του πρώτου βαθμού από τους συνηγόρους υπεράσπισης, με την ανοχή της έδρας, που τους υπέβαλαν ερωτήσεις όπως “όταν σας αποκαλούν αδερφή προσβάλεστε;”. Ωστόσο, κατά την εκδίκαση της έφεσης, η έδρα δεν επέτρεψε τέτοιου είδους ερωτήσεις, διαφυλάττοντας την αξιοπρέπεια των εναγόντων. Δεν ξεχνάμε ακόμα την αμετανόητη στάση του εν λόγω Μητροπολίτη τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια δίκη, που συνέχισε το ομοφοβικό παραλήρημα και την διασπορά μίσους ξεστομίζοντας μάλιστα, την απαράδεκτη φράση «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε.»

Χαιρόμαστε με την απονομή της δικαιοσύνης και πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε παρθεί από την πρώτη δίκη (δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της Colour Youth here). Πάντως η είδηση αυτή είναι μια είδηση χαράς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που μετά από πολυάριθμα περιστατικά όπου δημόσια πρόσωπα παρακινούν σε βία εναντίον της, υπήρξε και ένα που δεν έγινε ανεκτό.

Ο ομοφοβικός λόγος, ειδικά όταν εκφέρεται από πρόσωπα με επιρροή στο κοινό και με θέση εξουσίας στην κοινωνία, είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει σε περιστατικά ψυχολογικής ή σωματικής βίας απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Οι ακροατές της ρητορικής μίσους κανονικοποιούν την αποστροφή, την απέχθεια και τελικά τη βία προς τα θιγόμενα άτομα. Οι αναστολές που μπορεί να είχαν χάνονται, αφού νιώθουν ότι ο περίγυρός τους αισθάνεται το ίδιο μίσος με αυτούς και άρα θα τους υποστηρίξει ή θα παραμείνει αμέτοχος όταν προχωρήσουν σε κάποια βίαιη ενέργεια. Από την άλλη, άτομα της ομάδας – στόχου της ρητορικής μίσους αισθάνονται ακόμη πιο μόνα και αβοήθητα, φοβούνται να δείξουν στην κοινωνία και στα αγαπημένα τους πρόσωπα την ταυτότητά τους και αναγκάζονται να ζουν καθημερινά μέσα στην ανασφάλεια και το άγχος.

Ως Colour Youth, καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή ρητορικής μίσους και βίας ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και διεκδικούμε έναν κόσμο όπου τέτοια περιστατικά θα ανήκουν στο παρελθόν, έναν κόσμο όπου θα είναι αυτονόητο πως η ρητορική μίσους είναι ανεπιθύμητη.