Ως Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας καταγγέλλουμε την επίθεση που δέχτηκαν LGBTQ άτομα στην πλατεία Συντάγματος, το πρωί του Σαββάτου γύρω στις 11.30, την ώρα που οι οργανώσεις άρχισαν τις προετοιμασίες για τα περίπτερά τους, από μέλη νεοναζιστικής ομάδας. Τα άτομα της ομάδας «Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές» μπήκαν στην πλατεία και επιτέθηκαν στα άτομα που ήταν παρόντα φωνάζοντας ομοφοβικά συνθήματα, ρίχνοντας φέιγ βολάν με ομοφοβικό περιεχόμενο, ενώ μάλιστα επιτέθηκαν και σε άτομο από τους εθελοντές του Athens Pride. Η ομάδα αποτελούταν από περίπου 20 νεαρούς άνδρες, η εμφάνιση ορισμένων εκ των οποίων θύμιζε έντονα την περιγραφή οργανωμένων ρατσιστικών ομάδων, όπως έχουν καταγραφεί στις Ετήσιες Εκθέσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μέλος του οποίου είναι και η Colour Youth.

Στη συνέχεια, και αφού τα άτομα που ήταν παρόντα διαμαρτυρήθηκαν έντονα φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, τα μέλη της νεοναζιστικής ομάδας αποχώρησαν ανενόχλητα καθώς, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία εκλήθη άμεσα, έφτασε με καθυστέρηση. Ακόμη μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, μέλη της ομάδας αυτής, κατά τη διάρκεια της επίθεσης φωτογράφισαν πολλά από τα παρευρισκόμενα άτομα -συμπεριλαμβανομένων και μελών της οργάνωσής μας- και στη συνεχεία ανάρτησαν τις φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα τους – μια κίνηση έμμεσης στοχοποίησης των ατόμων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στην ιστοσελίδα της η ομάδα αυτή δηλώνει με μεγάλη “υπερηφάνεια” πως ανάλογη δράση είχε επαναλάβει και στο Athens Pride 2016, αναρτώντας αφίσες και ρίχνοντας φέιγ βολάν με ομοφοβικό και τρανσφοβικό περιεχόμενο, στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε κοντινούς δρόμους. Είναι σαφές πως η έλλειψη δράσης από την Πολιτεία και η ατιμωρησία επέτρεψε στην ομάδα αυτή όχι μόνο να επαναλάβει τη δράση της, αλλά και να την «εμπλουτίσει».

Η Colour Youth εφιστά την προσοχή της Ελληνικής Πολιτείας στο συγκεκριμένο περιστατικό και της ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει τους πολίτες από τη βίαιη δράση νεοναζιστικών ομάδων, οι οποίες εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητες, ακόμα και υπό το φως της ημέρας, στην πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Η θρασύτατη αυτή ενέργεια είχε ως προφανή στόχο την δημιουργία ενός μόνιμου αισθήματος φόβου και ανασφάλειας στα μέλη της LGBTQ κοινότητας. Ωστόσο απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθούν οι φωνές μας δηλώνουμε περήφανα πως θα αντιστεκόμαστε διεκδικώντας την παρουσία μας στο δημόσιο χώρο. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τέτοιες ενέργειες να σταματήσουν τη δράση μας και να μας οδηγήσουν ξανά στις ντουλάπες. Θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας ενάντια στην ομοφοβική, τρανσφοβική, αμφιφοβική και σεξιστική βία, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο, αξιοποιώντας πλήρως τη θέση μας ως μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ώστε να αναδεικνύουμε την έκταση του φαινομένου και να ασκούμε συνεχή και αποτελεσματική πίεση στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.