«Καλιαρντά σημαίνει άσχημα λόγια. Ή αλλιώς πονηρά λόγια.»

Η Πάολα Ρεβενιώτη θα είναι και αυτό το Σάββατο, στις 6:30, μαζί μας σε προβολή του ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά».

H Πάολα Ρεβενιώτη σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα Paola Team Documentaries, παρουσιάζουν το πρώτο τους μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα τα Καλιαρντά.
Τα καλιαρντά ήταν η κρυφή γλώσσα τον ομοφυλόφιλων της Ελλάδας από την δεκαετία του ’40 μέχρι και την αρχή της μεταπολίτευσης. Η Πάολα πρόλαβε την χρήση των καλιαρντών στο τέλος της την δεκαετία του ’80, στον κήπο του Ζάππειου (Ζαρντέν), στην πιάτσα αλλά ακόμα και στην επαρχία, οπού ταξίδεψαν τα καλιαρντά.

Ενώ ξεκινήσαμε για να καταγράψουμε απλώς την ιστορία των καλιαρντών, στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι παράλληλα παρακολουθούσαμε και την εξέλιξη της ομοφυλόφιλης ζωής στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα. Προέκυψαν θέματα όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, τα στέκια, τα προβλήματα των ανθρώπων τότε και πώς σταδιακά οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση.
Στο ντοκιμαντέρ συναντάμε θεωρητικούς (ανθρωπολόγους-γλωσσολόγους-συγγραφείς-ποιητές) καθώς και άτομα της πιάτσας με βιωματική γνώση του θέματος.

Μίλησαν για τα καλιαρντά:
Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νανά, Θανάσης Σκρουμπέλος,
George Le Nonce, Κώστας Κανάκης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Τέτα, Ηρακλής Δούκας, Γιώργος Τσιτιρίδης, Θωμάς Κοροβίνης, Γιάννης Παλαμιώτης, Φώτης Παπαδόπουλος


Event Details:
Ημέρα: Σάββατο 25/3
Ώρα: 6:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Μέρος: Colour Youth (Σαχτούρη 3, Ψυρρή)