Η Colour Youth, ως οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των LGBTQ νέων, μάχεται για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Μέσα από τη συμμετοχή της στο Break Free, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τις καταπιέσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα LGBTQ άτομα στην Ελλάδα και να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη κοινωνία.

Μιλώντας για καταπιέσεις οφείλουμε να εστιάσουμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο έρχονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπα τα τρανς άτομα στην Ελλάδα, το οποίο είναι η απουσία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που να τους επιτρέπει να αλλάζουν εύκολα και γρήγορα, χωρίς παράλογες προϋποθέσεις, τα δημόσια έγγραφα τους, ώστε αυτά να αναγράφουν τα πραγματικά τους στοιχεία (όνομα, επώνυμο και φύλο). Πολλά τρανς άτομα λοιπόν, ειδικά τα πιο νέα σε ηλικία, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μια ταυτότητα που αναφέρει ένα όνομα και φύλο, άλλο από το πραγματικό τους. Αυτό προκαλεί πολλές δυσκολίες στις περιπτώσεις όπου τα άτομα πρέπει να επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα: από την εύρεση εργασίας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μέχρι μια απλή συναλλαγή στην τράπεζα ή την παραλαβή ενός δέματος από το ταχυδρομείο.

Μια από τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει η πλατφόρμα του Break Free είναι και ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας, μια αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που στόχο έχει να φέρει κοντά όλους τους πολίτες της Αθήνας σε ένα κλίμα χαράς και γιορτής. Ωστόσο για τη συμμετοχή στους αγώνες του Ημιμαραθωνίου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δήλωση των στοιχείων όπως αυτά αναγράφονται στην αστυνομική ταυτότητα και η επίδειξη αυτής την ημέρα των αγώνων. Η προϋπόθεση αυτή θέτει ένα πολύ σοβαρό περιορισμό στην συμμετοχή πολλών τρανς ατόμων στους αγώνες. Ένα τρανς άτομο που επιθυμεί να συμμετάσχει είναι αναγκασμένο είτε να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του και να πρέπει να αποκαλύψει την τρανς ταυτότητά του, είτε να διακινδυνεύσει να μην του επιτραπεί η συμμετοχή εάν στη φόρμα συμμετοχής δηλώσει το πραγματικό όνομα και το φύλο του, και δεν επιδείξει την ταυτότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα τρανς άτομα να αποθαρρύνονται από το να δηλώσουν συμμετοχή στους αγώνες και να αποκλείονται από ακόμη έναν τομέα της καθημερινής ζωής.

Ως Colour Youth θεωρούμε πως η απαίτηση του φύλου και του ονοματεπώνυμου -όπως αυτό είναι γραμμένο στην αστυνομική ταυτότητα- είναι υπερβολική, δεδομένου ότι η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων θα μπορούσε να γίνει με άλλα, λιγότερο δυσμενή για τα τρανς άτομα, μέσα (π.χ. αποστολή ατομικού κωδικού μέσω e-mail). Θεωρούμε ότι η υποχρεωτική δήλωση στοιχείων, όπως ο αριθμός ταυτότητας και το αναγραφόμενο σε αυτήν όνομα, ούτε αναγκαία για τη διεξαγωγή ενός μαραθωνίου είναι, ούτε σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, αν θεωρήσουμε ότι εξυπηρετεί λόγους δημόσιας ασφάλειας, δεδομένου ότι η ασφάλεια των συμμετεχόντων θα μπορούσε να διασφαλιστεί με άλλα, λιγότερο δυσμενή για τα τρανς άτομα μέσα. Αντιθέτως, η ελεύθερη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης στις δραστηριότητες του δήμου θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του δήμου. Η άρση της προϋπόθεσης αυτής θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα τρανς άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν να το κάνουν χωρίς το φόβο διάκρισης ή αποκάλυψης της τρανς ταυτότητας τους.
Ζητάμε λοιπόν από τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Αθηναίων, ως διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου, να λάβουν υπόψιν τους τα παραπάνω και να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες ελεύθερα όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου τους. Σε άλλη περίπτωση, η Colour Youth δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Ημιμαραθωνίου διαμαρτυρόμενη για τη μη συμπεριληπτικότητα της διοργάνωσης και κάνοντας ό,τι μπορεί για να προασπίσει την αξιοπρέπεια των τρανς ατόμων.

Για την Colour Youth,
Η Διαχειριστική Ομάδα

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν είναι: