Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ανακοινώνει την έναρξη της «Ερευνας για το Σχολικό Κλίμα» που υλοποιείται διαδικτυακά έως και το καλοκαίρι του 2017.

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με το πώς βιώνουν το σχολικό κλίμα τα ΛΟΑΤΚ άτομα που βρίσκονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πιο αναλυτικά, η Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα στοχεύει στα εξής:

  • Να δώσει στους/ις μαθητές/ριες την ευκαιρία να μιλήσουν και να εκφραστούν δίνοντας πληροφορίες για το πόσο ασφαλείς νιώθουν στο σχολικό περιβάλλον σε καθημερινή βάση, αλλά και για τα βιώματά τους.
  • Να βελτιώσει την ορατότητα των ΛΟΑΤΚ μαθητών και μαθητριών αλλά και άλλων μειονοτήτων που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.
  • Να δώσει στο Σωματείο μας συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα για να ασκήσει στοχευμένη πολιτική πίεση με στόχο αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτοβουλίες για ένταξη μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα σπουδών.
  • Να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Η «Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα» είναι η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που φέρνει στο επίκεντρο τις σχολικές εμπειρίες των ΛΟΑΤΚ παιδιών. Τα αποτελέσματά της φιλοδοξούμε να φέρουν στην επιφάνεια πτυχές της καθημερινότητάς τους που συχνά αγνοούμε.

Η έρευνα υλοποιείται από την Colour Υouth με την επιστημονική συνεργασία των παρακάτω φορέων:

  • Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN): Οργανισμός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που ασχολείται με τα ΛΟΑΤΚ ζητήματα στην εκπαίδευση από το 1999. Υλοποιεί κάθε δύο χρόνια την έρευνα για το σχολικό κλίμα, το ερωτηματολόγιο της οποίας μας παραχωρήθηκε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα. Μας παρέχει τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτική.
  • Κέντρο Ερευνών σε Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ): Δημόσιο ερευνητικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μας παρέχει δικτύωση και υποστήριξη στην προώθηση του ερωτηματολογίου.
  • Πολύχρωμο Σχολείο (Rainbow School): Εθελοντική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων, κυρίως εκπαιδευτικών, που ασχολείται με θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο σχολείο. Δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009. Μας παρέχει δικτύωση και επιστημονική συμβουλευτική στην προσαρμογή του ερωτηματολογίου στα ελληνικά δεδομένα.
  • Άλλοι Επιστημονικοί Συνεργάτες: Η ομάδα διδακτορικών φοιτητών του καθηγητή Παναγιώτη Κορδούτη, Προέδρου του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών μας βοήθησε στη μετάφραση και την προσαρμογή του ερωτηματολογίου της GLSEN στα ελληνικά, ενώ μας προσφέρει ακαδημαϊκή συμβουλευτική σε όλα τα στάδια της έρευνας.

Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή και συμπληρώνεται διαδικτυακά. Μπορεί κανείς να το βρει στον παρακάτω σύνδεσμο: goo.gl/wuQ1fM.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας και συγκεκριμένα στο https://www.colouryouth.gr/school_climate/. Για ερωτήσεις σχετικές με την Έρευνα, μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: [email protected].
* ΛΟΑΤΚ: Απόδοση του ακρωνύμιου LGBTQ. Ακρωνύμιο που ορίζει την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών, των τρανς και των queer ανθρώπων. Περισσότερες πληροφορίες για τις ορολογίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Σωματείου μας, συγκεκριμένα στο https://www.colouryouth.gr/terms/.