Στις 17 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας και στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Πες το σ’ εμάς» https://www.pestosemas.com/, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων διοργάνωσε με επιτυχία Εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ), με θέμα «Βία και διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ Νεολαίας: ο ρόλος της Πολιτείας».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του φαινομένου της βίας και των διακρίσεων – λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού – κατά των νέων, στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον, η εκδήλωση αποσκοπούσε στην προαγωγή ενός διαλόγου μεταξύ εκπρόσωπων της κοινωνίας των πολιτών και της ελληνικής Πολιτείας που εμπεριέχει δύο θεματικούς άξονες: Πρώτον, το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των άτυπων ομάδων πολιτών και του οργανωμένου κράτους, στην αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, με έμφαση στους νέους. Δεύτερον, τις πολιτικές που προτείνονται, με βάση την ελληνική, ευρωπαϊκή αλλά και ευρύτερη διεθνή εμπειρία, στην κατεύθυνση της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας και των διακρίσεων κατά των νέων ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων και στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ισονομίας.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι :

  • κ. Βασιλική Κατριβάνου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
  • κ. Χαρούλα Δημητρίου Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, Δημοκρατική Συμπαράταξη, γραμματέας και μέλος ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.
  • κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Βουλευτής Β΄ Πειραιώς, Ένωση Κεντρώων, μέλος ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.
  • κ. Πάρις Βυλλιώτης, μέλος Μεγάλης Συνάντησης Αντιπροσώπων (ΜΕ.ΣΥ.Α.) του Ποταμιού,
  • κ. Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος.
  • κ. Δημοσθένης Κατσιαβάρας, Υπαστυνόμος Α΄, Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού, Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/ΑΕΑ.

Επίσης, συμμετείχαν με εισήγηση:

  • κ. Έλλη Βαρχαλαμά, Β΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: Αποτίμηση από την ΕΕΔΑ ως εθνικό θεσμό Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
  • κ. Τίνα Σταυρινάκη, Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: «Ποιοτικά χαρακτηριστικά των καταγραφών περιστατικών ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας».
  • κ. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ): «Βία και Διακρίσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η κοινωνία το ανέδειξε, οι θεσμοί οφείλουν να δράσουν».
  • κ. Γεώργιος Κουρόγιωργας, νομικός, Υπεύθυνος Θεσμικών Διεκδικήσεων Colour Youth: «Νομικές Διεκδικήσεις της LGBTQ νεολαίας».
  • κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος Έργου «Πες το σ’ εμάς»: «ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι και διακρίσεις στην εργασία».
  • κ. Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, μέλος Colour Youth: «Ψυχική υγεία και LGBTQ νεολαία». · κ. Κατερίνα Ράιλυ, Ειδική Γραμματέας Αλληλεγγύης και Υποστήριξης, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. · κ. Μαργαρίτα Κοντομιχάλη, Μέλος Δ.Σ. της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας: «Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 Δίπλα Σου: δεδομένα, προοπτικές, και προτάσεις».
  • κ. Ειρήνη Πετροπούλου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: «Το κόστος των διακρίσεων κατά LGBTQI+ ανθρώπων».
  • κ. Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, Εκπρόσωπος Ομάδας Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση: «Χτίζοντας ένα συμπεριληπτικό σχολείο».
  • κ. Γιάννης Λιβανός, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Έργου «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», Διευθυντής της ΜΚΟ Θετική Φωνή: «Συνέργειες της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών – Το παράδειγμα των προγραμμάτων ¨Ζούμε όπως κι εσύ¨ και ¨Πρόληψη και Παρέμβασ稻.

Τέλος, ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες δύο μελών της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας: · κ. Νίκος – Άγγελος Παγώνης, μέλος Colour Youth: «Οι συνέπειες της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στην ζωή μου». · κ. Κυβέλη – Γιώργος Παπαδημητρίου, Συμπρόεδρος της International LGBTQI Youth and Student Organisation (IGLYO), μέλος Colour Youth: «Η σημασία της τρίτης επιλογής για το φύλο στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αννέτα Καββαδία, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η κ. Μαρία Γιαννακάκη, π. Βουλευτής, ΔΗΜ.ΑΡ., Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, Υποδιοικητής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας/Γ.Α.Δ.Α., καθώς και μέλη των οργανώσεων «Proud Seniors Greece» και «ΛΟΑΤ ΑΜΕΑ».

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τη δωρεάν παραχώρηση την αίθουσας εκδηλώσεων του και την μέριμνα για την άρτια τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Το Έργο «Πες το σ’ εμάς» υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος για την Ανοιχτή Κοινωνία (Open Society Foundations).