Projects

Κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση!

Μέσα από τα projects μας προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η LGBTQ Κοινότητα. Τα μέλη, οι εθελοντές και το προσωπικό μας υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο το όραμα για αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων με βάση των σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Πες το Σ’ Εμάς

Το Πες Το Σ’ Εμάς είναι το μεγαλύτερο έργο που τρέχει και έχει τρέξει η Colour Youth. Βασικός σκοπός του Έργου “Πες το σ’ εμάς” είναι η συγκέντρωση και καταγραφή περιστατικών βίας ή/και διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού και η δωρεάν παροχή νομικής ή/και ψυχολογικής στήριξης στα θύματα, από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Το Πες Το Σ’ Εμάς άρχισε να δομείται από τα μέλη της Colour Youth ήδη από το 2013 και αποτελούσε στόχο της οργάνωσης σχεδόν από τη δημιουργία της.

Η καμπάνια ξεκίνησε από εθελοντές την 1η Απριλίου 2014 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Χρηματοδοτήθηκε από τις 29/10/2014 έως και 30/11/2015 από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Χρηματοδοτείται από την 1/1/2016 έως και σήμερα από το Open Society Foundations.

Υπεύθυνη του Έργου όταν έτρεχε σε εθελοντική βάση ήταν η Μαρία Ζεϊμπέογλου.

Από τις 1/7/2016 υπεύθυνος για καταγραφές ήταν ο Κωνσταντίνος (Gus) Παντικίου.

Από 29/10/2014 Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Θανάσης Θεοφιλόπουλος

Transcare: Improving access to healthcare for transgender individuals/Βελτίωση της πρόσβασης των τρανς ατόμων στις υπηρεσίες υγείας

Το έργο Transcare: Improving access to healthcare for transgender individuals/Βελτίωση της πρόσβασης των τρανς ατόμων στις υπηρεσίες υγείας με αριθμό έργου 881952, αποτελεί ένα διετές πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (2014 – 2020) με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την ασφαλή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών υγείας στα τρανς άτομα. Συντονιστής της κοινοπραξίας και της υλοποίησης του έργου είναι το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», Ιατρική Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η κοινοπραξία του προγράμματος αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, τη Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, τη Θετική Φωνή – Red Umbrella Athens, το Orlando LGBT+, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής – HelMSIC, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τη ReadLab – Research Innovation & Development Lab.

IDEAS – Inclusive Digital Educational Anti-Discrimination Alternatives

Για τα επόμενα δύο χρόνια, έξι οργανώσεις-εταίροι από Ισλανδία, Κροατία, Σερβία, Τσεχία και Ελλάδα θα δημιουργήσουμε και θα ηχογραφήσουμε 35 podcasts με σκοπό την προώθηση γνώσης σχετικά με τον φεμινισμο.

Στόχος του Προγράμματος είναι να διαδώσει αυτή τη γνώση με συμπεριληπτικο και ταυτοχρονα ενδυναμωτικο τροπο  προς ένα ευρύ φάσμα γυναικών και θηλυκοτήτων με διαφορετικές διασταυρούμενες ταυτότητες (όπως εθνική και πολιτισμική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και αναπηρία).

Μέσα από τα podcasts οι ακροάτριες/α/ες θα μπορούν επίσης να ενημερωθούν για την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος και τις φεμινιστικές θεωρίες, τη θεωρία κοινωνικής αναπαραγωγής και την σύνδεση φεμινισμού και οικολογικών ζητημάτων. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα δικαιώματα της εργασίας των γυναικών, στις εμπειρίες των Ρομά γυναικών και στις ζωές των μεταναστριών. Για τα podcasts θα αξιοποιηθούν ποικίλοι καινοτόμοι μέθοδοι ώστε οι ακροάτριες/α/ες κατανοήσουν καλύτερα τα παραπάνω θέματα.

Ομάδες Ενδυνάμωσης για LGBTQ+ άτομα

Από το 2012 λειτουργούν στην Colour Youth ομάδες ενδυνάμωσης για ΛΟΑΤΚ+ άτομα. Σκοπός των ομάδων είναι η διερεύνηση διαφορετικών ταυτοτήτων όπως τις βιώνει το κάθε άτομο ξεχωριστά και το μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων. Aπώτερος στόχος μας είναι η προσωπική μας ενδυνάμωση μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνύπαρξη σε έναν ασφαλή χώρο.

Oμάδες ενδυνάμωσης:

  • Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, για non-straight άτομα (Λεσβίες, γκει, μπαι, ασεξουαλ, πανσεξουαλ, queer και άλλα)
  • Ομάδα Ταυτότητας Φύλου: για non-cisgender άτομα (τρανς άντρες, τρανς γυναίκες, non binary, genderqueer, questioning και άλλα).

Καθώς στόχος των ομάδων είναι η διερεύνηση των ταυτοτήτων σε βιωματικό επίπεδο, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις ομάδες αποτελεί το να απασχολούν τα άτομα σε προσωπικό επίπεδο ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, αντίστοιχα.

Κάθε άτομο μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις ομάδες και για όσες συναντήσεις των ομάδων επιθυμεί. Η συμμετοχή στις ομάδες είναι δωρεάν. 

Ενημερώσου και Ψήφισε

Η καμπάνια «Ενημερώσου και Ψήφισε» διοργανώνεται από την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας με αφορμή τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και έχει την υποστήριξη των οργανώσεων Athens Pride και Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ. Είναι κομματικά ουδέτερη, και δεν θα στηρίξει κανένα πολιτικό κόμμα/σχήμα. Συγκεκριμένα οι στόχοι της καμπάνιας είναι οι εξής:

1. Η κινητοποίηση της LGBTQI νεολαίας, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ενημερώνοντας τους ταυτόχρονα για τους κινδύνους που ενέχει η απόφασή τους να απέχουν.

2. Η δέσμευση όσο περισσότερων υποψήφιων ευρωβουλευτών γίνεται, ότι θα προασπίσουν τα ζητήματα της LGBTΙ κοινότητας από την μελλοντική θέση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3. Η ενημέρωση της LGBTQI νεολαίας, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της, ώστε να την ημέρα των εκλογών να μπορούν να ψηφίσουν υπεύθυνα.

Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα

Η Έρευνα για το Σχολικό Κλίμα είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποίησε η Colour Youth από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο 2017. Ως σωματείο νέων έχουμε συχνά έρθει σε επαφή με περιστατικά βίας και διακρίσεων στο σχολικό περιβάλλον, γεγονός στο οποίο συνηγορούν και τα αποτελέσματα του έργου “Πες το σ’ εμάς”. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει και να προσδιορίσει την ποιότητα του σχολικού κλίματος όπως αυτή προσλαμβάνεται από τους ΛΟΑΤΚ μαθητές και μαθήτριες. Αφορμή για τη διενέργειά της υπήρξε η απουσία δεδομένων σχετικά με την εμπειρία των ΛΟΑΤΚ μαθητών και μαθητριών στα ελληνικά σχολεία.

Το εργαλείο της έρευνας προέκυψε μετά από μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά του αντίστοιχου ερωτηματολογίου της GLSEN (Gay, Lesbian and Straight Education Network).

Για την προσαρμογή του ερωτηματολογίου, με την Colour Youth συνεργάστηκε το Πολύχρωμο Σχολείο. Η ομάδα διδακτορικών φοιτητών του κ. Παναγιώτη Κορδούτη, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρέχει επιστημονική συμβουλευτική.

Η διενέργειά της έγινε σε εθελοντική βάση από μέλη της Colour Youth. H υπεύθυνη ομάδα απαρτίζεται από επιστήμονες και φοιτητές κοινωνικών και θετικών Επιστημών όπως ψυχολογίας, στατιστικής κ.λ.π.

Transcending Youth – Υποστήριξη Τρανς Νέων

Το Transcending Youth είναι μια υπηρεσία της Colour Youth που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και απευθύνεται σε νέα τρανς και non-cis άτομα. 

Μέσω του Transcending Youth στοχεύουμε:

  • Να ενημερώσουμε τα νέα τρανς άτομα για διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και ιατρικής φυλομετάβασης (transition).
  • Να υποστηρίξουμε τα νέα τρανς άτομα παρέχοντας συνοδευτικές υπηρεσίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για διαδικασίες αλλαγής εγγράφων ή ιατρικής φυλομετάβασης.
  • Να βοηθήσουμε τα νέα τρανς άτομα να ενδυναμωθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσα από εκπαιδεύσεις.
  • Να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο, στον οποίο τα νέα τρανς άτομα θα μπορούμε να βρισκόμαστε, να γνωριζόμαστε και να συζητάμε για ζητήματα που μας απασχολούν.
  • Να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε επαγγελματικά στελέχη, μέλη και εθελοντές οργανώσεων που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε ζητήματα που αφορούν τα τρανς άτομα.
  • Να ενισχύσουμε την ορατότητα των τρανς νέων και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τα ζητήματα που μας αφορούν.

Για την περίοδο Φεβρουάριος – Ιούλιος 2018 το Transcending Youth υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone, στα πλαίσια του προγράμματος World of Difference.

Από τον Αύγουστο του 2018 οι υπηρεσίες του Transcending Youth παρέχονται σε εθελοντική βάση. 

E.T.HO.S

Βασικός στόχος του Έργου E.T.H.o.S. είναι η εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση δημοσιογράφων και φοιτητών/φοιτητριών ΜΜΕ σχετικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα σχετικά με την άμεση ή έμμεση (ανά)παραγωγή επιβλαβών στερεοτύπων κατά των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν σχεδιαστεί τέσσερα είδη δράσεων:

● Δημιουργία Οδηγού για την αναπαράσταση/αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και ζητημάτων στα ΜΜΕ, για επαγγελματίες και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ.
● Εκπαίδευση για δημοσιογράφους και φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ στις συμμετέχουσες χώρες: 12 (3×4) Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για δημοσιογράφους/εργαζόμενους-ες σε ΜΜΕ (20-25 συμμετέχοντες-ουσες ανά Εργαστήριο) και 12 (3×4) Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για φοιτητές/φοιτήτριες ΜΜΕ (20-25 συμμετέχοντες-ουσες ανά Εργαστήριο).
● Υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων και εξάλειψη των διακρίσεων εναντίον τους.
● Ευαισθητοποίηση για την ομοφοβική, τρανσφοβική και αμφιφοβική ρητορική στα ΜΜΕ.

Βγες Μπροστά – Come Forward

Το “Come Forward: Ενδυνάμωση και υποστήριξη θυμάτων εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων” είναι ένα διευρωπαϊκό project στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις από 11 χώρες. Το project, διάρκειας 24 μηνών, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και έχει στόχο να καταπιαστεί με το ζήτημα των εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤ ανθρώπων μέσω διαφόρων στόχων, όπως η αύξηση των κέντρων καταγραφής τέτοιων περιστατικών μέσα από την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η βελτίωση της πρόσβασης σε εξειδικευμένη υποστήριξη μέσω της ενδυνάμωσης των φορέων που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, ο διαμοιρασμός καλών πρακτικών, η ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών και η ενδυνάμωση των ίδιων των θυμάτων.

Την υλοποίηση του project στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Colour Youth και η Praksis με την υποστήριξη του Συνηγόρου του Πολίτη.

Υπεύθυνος του Έργου εκ μέρους της Colour Youth είναι ο Θανάσης Θεοφιλόπουλος.

Το project συγχρηματοδοτείται από το Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες Σε Θύματα Εγκλημάτων Μίσους

Οι Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες Σε Θύματα Εγκλημάτων Μίσους ήταν πρόγραμμα που έτρεξε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το διάστημα 2014 – 2016 σε συνεργασία με την Colour Youth, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, τη ΜΕΤΑδραση, τους Γιατρούς του Κόσμου και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ.

Μέσω του προγράμματος αυτού, οι συμμετέχοντες φορείς παρείχαν στα θύματα εγκλημάτων μίσους νομική στήριξη/συνοδεία, παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης,  ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική εκπροσώπηση.

Στα πλαίσια του προγράμματος, η Colour Youth ανέλαβε τις συνοδευτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες καταγραφής περιστατικών κατά LGBTQ ατόμων.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Υπεύθυνος για καταγραφές και για συνοδευτικές υπηρεσίες εκ μέρους της Colour Youth ήταν ο Κωνσταντίνος (Gus) Παντικίου.

Μοιράσου Το

Το φόρουμ Μοιράσου Το ήταν μια διαδικτυακή καμπάνια που έτρεξε η Colour Youth το 2014 και 2015.

Επρόκειτο για ένα φόρουμ, όπου γονείς LGBT ατόμων μπορούσαν να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους με άλλους γονείς με παρόμοια βιώματα.

Το φόρουμ χωριζόταν σε θεματικές ενότητες, ενώ παράλληλα υπήρχε ενότητα με πληθώρα χρήσιμου υλικού, όπως κείμενα ψυχολόγων και ψυχιάτρων, λίστες με σχετικές ταινίες, άρθρα και βιβλία, καθώς και κείμενα με συνεντεύξεις γονέων μελών της Colour Youth που μοιράζονταν τις εμπειρίες τους.

Το Μοιράσου Το σταμάτησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2015.

Η καμπάνια έτρεξε εθελοντικά από μέλη της Colour Youth.

Vote For Your Rights

Το Vote For Your Rights, ήταν project που έτρεξε η Colour Youth σε συνεργασία με το Athens Pride το 2014 με αφορμή τις Ευρωεκλογές.
Σκοποί του προγράμματος ήταν:

  1. Η ενδυνάμωση των LGBTQ ψηφοφόρων και ειδικά των νέων, ώστε να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις όταν ψηφίζουν, λαμβάνοντας τα LGBTQ δικαιώματα υπόψη κατά την επιλογή κόμματος ή υποψηφίου
  2. Η παρακολούθηση των θέσεων των κομμάτων και η ανάδειξη του ομοφοβικού και τρανσφοβικού λόγου των υποψηφίων, όπως και η η ευαισθητοποίηση των υποψηφίων
  3. Η ευαισθητοποίηση των ψηφοφόρων εκτός LGBTQ κοινότητας στο να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ψηφίζουν

Στο πλαίσιο του προγράμματος έτρεξε και η πρώτη έρευνα των εκλογικών τάσεων της LGBTQ κοινότητας, σε συνεργασία με εξειδικευμένη αναλύτρια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Open Society Foundations.

Υπεύθυνη Έργου ήταν η Έλενα Διαμαντοπούλου.