Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας (31 Μαρτίου) η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας θα ήθελε για μία ακόμα φορά να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις πολύμηνες και συνεχείς αναβολές της δημοσίευσης του σχεδίου νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου αναφέρεται στη δυνατότητα των τρανς ατόμων να αλλάζουν το όνομα και το φύλο στα επίσημα χαρτιά τους, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς παράλογες και απάνθρωπες προϋποθέσεις.

Ο θυμός μας δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν και καμία για μια διαδικασία που έχει διαρκέσει ήδη πλέον δύο χρόνια. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε την κατάρτιση σχετικού σχεδίου νόμου έλαβε εντολή στις 7 Απριλίου 2015 (diavgeia.gov.gr/decision/view/6Β52Ω-Φ77). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε συνεχείς αναβολές στην Επιτροπή μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2016. Από τότε, το μόνο που ακούμε είναι συνεχείς υποσχέσεις για τη δημοσίευση του νόμου στη Δημόσια Διαβούλευση οι οποίες διαψεύδονται.

Γνωρίζουμε ήδη από το Νοέμβριο του 2016 πως η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της και το Σχέδιο Νόμου έχει κατατεθεί στα χέρια του Υπουργού, μετά από την ανακοίνωση του πρώην Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανοιχτή ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Ένα μήνα αργότερα ο νέος – τότε – Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως το σχέδιο νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου θα κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Τρεις ολόκληρους μήνες μετά, παρά τις ανακοινώσεις αυτές, αλλά και τις συνεχείς δεσμεύσεις του Υπουργείου, το σχέδιο νόμου ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διαβούλευσης.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση πως η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου αποτελεί δέσμευσή της. Τόσο απέναντι στη τρανς κοινότητα όσο και απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους οποίους η Ελλάδα συμμετέχει, και οι οποίοι έχουν θέσει σαφείς συστάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον μέχρι τώρα χειρισμό της Κυβέρνησης σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Όμως σε καμία περίπτωση οι κινήσεις αυτές δεν αρκούν. Όσο δεν θεσμοθετείται η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου τα τρανς άτομα θα παραμένουν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, βιώνοντας βία και αποκλεισμούς σε κάθε έκφανση της καθημερινής τους ζωής.

Αύριο μπαίνει ο Απρίλιος και ευχόμαστε η Κυβέρνηση να μας διαψεύσει  και να γίνει άμεσα η δημοσίευση του σχεδίου νόμου στον ιστοχώρο της Δημόσιας Διαβούλευσης. Ως κοινότητα όμως πλέον δεν μπορούμε να αρκούμαστε μόνο στις καλές προθέσεις. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δείξει με πράξεις την στήριξή της στα τρανς άτομα, ολοκληρώνοντας το σημαντικό αυτό έργο που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν. Ζητάμε το βασικό και αυτονόητο δικαίωμα να αναγνωρίζεται, να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστή η ύπαρξη και η ζωή μας.