Στις 22/09/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Colour Youth – Κοινοτητας LGBTQ Νέων Αθήνας με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και των PES Activists, με στόχο τη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην LGBTQ κοινότητα εν γένει, καθώς και για τις βασικές διεκδικήσεις σε θεσμικό επίπεδο που αφορούν άμεσα τα νέα LGTBQ άτομα στη χώρα μας.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν η Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα, Βασίλης Χρονόπουλος, τα μέλη του Τομέα, Τέτα Θεοδωροπούλου, Λίλα Ραγκούση, Νίκος Προκάκης και Γιάννης Βήκας, το μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης, Μάρα Λύσσαρη, η οποία μαζί με την Τέτα Θεοδωροπούλου και τον Θανάση Τσαλδάρη εκπροσώπησαν τους PES Activists Greece. Εκ μέρους της Colour Youth, συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Φίλιππος Παγάνης, ο Υπεύθυνος Θεσμικών Διεκδικήσεων, Σταύρος Ζουγανέλης και ο Ταμίας, Φοίβος Στεργιάννης.

Κεντρικό θέμα της συνάντησής μας αποτέλεσαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα τρανς άτομα στην Ελλάδα και το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, την ανακοίνωση του οποίου αναμένουμε με αγωνία εδώ και αρκετούς μήνες. Τονίσαμε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι είναι απαραίτητη η άμεση θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας γρήγορης και διαφανούς, η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου και θα απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερα, ή και καθόλου, έξοδα, προκειμένου να είναι πραγματικά προσβάσιμη σε όλα τα τρανς άτομα.

Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι της συνάντησής μας αποτέλεσαν οι θέσεις της Colour Youth για την εκπαίδευση και η προσπάθεια που καταβάλαμε προκειμένου ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη να μην σιωπήσει για τα ζητήματα εκφοβισμού και διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των μαθητών.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι LGBTQI πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας και, κυρίως, η έλλειψη ειδικών δομών για την υποστήριξη και φιλοξενία τους.

Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στόχος του σωματείου μας είναι η διατήρηση ενός ζωντανού διαλόγου μεταξύ πολιτικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και προστασία των δικαιωμάτων των LGBTQ νεών.